Hlavní obsah

Recidivista zmlátil dva důchodce, soud ho poslal na sedm let za mříže

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královehradecký soud potrestal čtrnáctkrát trestaného Juraje Németha za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví sedmi roky vězení s ostrahou. Obviněnému přitom hrozilo až dvanáct let za mřížemi. Navíc je obžalovaný povinen uhradit poškozeným a zdravotní pojišťovně škodu.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaný Juraj Németh odcházel od hradeckého soudu se sedmiletým trestem.

Článek

Sedmačtyřicetiletý Németh podle obžaloby loni v listopadu napadl a zkopal invalidního důchodce. Když napadenému přišel na pomoc kamarád, potkal ho stejný osud. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Obžaloba tentokrát vinila Németha opět z napadení a těžkého ublížení na zdraví dvou invalidních důchodců. Oba důchodci se z útoku stále nezotavili a jeden z nich dokonce dodnes leží v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

K celému konfliktu, který vyvrcholil šarvátkou mezi obžalovaným, a oběma důchodci došlo loni v listopadu v činžovním domě v Rychnově nad Kněžnou. Zde Németh s jeho družkou a jeden z poškozených Jiří B. s manželkou bydlí na jednom patře. Na rozjařenou romskou rodinu, která tehdy bujaře popíjela a rušila sousedy hlukem, byla přivolaná hlídka policistů.

Sousedovi asi vadí, že jsem cikán.
Odsouzený Németh

Podle Németha, který je nezaměstnaný a pobírá sociální dávky, byl incident vyvrcholením dlouhodobých sousedských sporů s Jiřím B. „V tom baráku žiju dva roky a sousedovi asi vadí, že jsem cikán. Několikrát na mě dokonce poslal policii,“ řekl Németh a dodal, že v inkriminovaný den měl u sebe v bytě návštěvu.

„Pouštěli jsme si trošku nahlas hudbu. Pak však přišla policie a řekla nám, ať ji ztišíme, že rušíme sousedy,“ uvedl u soudu Németh. Tomu přesto, že má dlouhodobé problémy s alkoholem a byl mu nařízen zákaz požívání alkoholických nápojů, bylo po konfliktu naměřeno v krvi téměř 2,5 promile.

Romové se vždy po příjezdu státní i městské policie zklidnili, ale když poté poškozený Stanislav P. odcházel od kamaráda z návštěvy, opilý Németh jej napadl. Údajně proto, že si Németh, který si byl koupit cigarety, myslel, že důchodce odchází z jeho bytu a ne z bytu jeho souseda.

Pan Németh na mě zakřičel ty svině bílá, já tě zabiju.
Napadený Jiří B.

„Najednou na mě volá manželka, že pan Németh bezdůvodně Standu u výtahu mlátí. Vzal jsem si tedy hůl a šel jsem za nimi,“ řekl Jiří B. V tu dobu byl sice důchodce krátce po operaci kyčle, ale přes to se chtěl kamaráda zastat.

„Dole jsem pak už jen viděl, jak Standa leží na zemi a úpí bolestí. Když jsem se snažil kamarádovi pomoct, pan Németh na mě zakřičel ty svině bílá, já tě zabiju. Pak se na mě vrhl, dal mi pěstí a povalil mě na zem a cítil jsem, jak mě nakopl. Víc si toho nepamatuji,“ dodal Jiří B., jehož kamarád však dopadl podstatně hůře a probudil se až v nemocnici.

Zcela opačnou Némethovu verzi o tom, že ho důchodci sami napadli a mlátili ho francouzskou holí, však soud neuvěřil. Recidivista měl navíc smůlu i v tom, že celý incident byl zachycen průmyslovou kamerou a vidělo ho i několik svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám