Hlavní obsah

Razie celníků ukončila provoz sedmi pálenic

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIKULOV

Pět lidí podezírají policisté z nelegální výroby lihu. V Březí a Perné na Břeclavsku provozovali sedm černých pálenic. Všichni byli příbuzní.

Článek

"Jedná se také o lidi s příbuzenskými vazbami, kdy otec a syn v rodinném majetku měli více pálenic. Předpokládám, že je v následujících dvou týdnech obviníme ze spáchání trestného činu nedovolené výroby lihu," řekl Právu vedoucí Oddělení hospodářské kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování v Břeclavi Jaroslav Míček.

O zahájení trestního stíhání rozhodne policejní komisař poté, co získá další údaje. "Líh putoval do laboratoří celní správy. Po zjištění a přepočtu do objemů stoprocentního lihu vyčíslí celní správa hodnotu daňového úniku. To je jeden z pokladů, který potřebujeme," dodal kriminalista.

Zátah na černé palírny je výsledkem téměř tři měsíce trvajícího společného šetření kriminalistů a celníků. Uskutečnil se v úterý 8. listopadu. "Na Mikulovsku bylo na základě souhlasu příslušných orgánů provedeno sedm domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor.

Celníci zničili 2000 litrů kvasu

Výsledkem byl nález a zajištění sedmi kotlů s destilačním zařízením na výrobu lihu, téměř 2500 litrů lihu a destilátů pro následnou distribuci. Byly vyrobeny bez povolení příslušného správce daně, uvedl mluvčí jihomoravských celníků Jaroslav Moravec. Při kontrolách zajistili policisté a celníci také téměř dva tisíce litrů ovocného a stejné množství obilného kvasu. Obojí bylo ekologicky zničeno. "Velmi hrubým odhadem by únik jenom na spotřební dani přesáhl částku 300 tisíc korun," dodal mluvčí.

Podle celníků se jedná zatím o první případ nelegální výroby lihu a následné distribuce výrobků z lihu v obvodu jejich brněnského ředitelství. Břeclavští kriminalisté již v minulosti domácí pálenice zajistili. Jejich majitelé ale pálili alkohol pro vlastní potřebu, ne jako obchodní artikl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám