Hlavní obsah

Ratha dostala rozsáhlá síť sledování a odposlechů, která v ČR nemá obdoby

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se podařilo Právu zjistit, síť techniky včetně řady 24hodinových odposlechů denně i několika specialistů na sledování, kterou nasadila protikorupční policie (ÚOKFK) na hlavní aktéry korupční kauzy kolem poslance Davida Ratha, než všechny letos v květnu pozatýkala, nemá u nás svým rozsahem obdoby.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

Článek

Podle informací Práva detektivové odposlouchávali od loňského listopadu až do letošního května 24 hodin denně celkem osm telefonních čísel, odposlouchávací štěnice pak od loňského prosince nasadili na čtyři různá místa, a navíc od listopadu neustále sledovali šest lidí.

Podle zjištění Práva policisté napíchli od loňského 11. listopadu telefony jak samotnému Rathovi, tak šéfce kladenské nemocnice Kateřině Pancové a jejímu partnerovi Petru Kottovi.

Vyšetřovatelé dále poslouchali všechny hovory majitelky stavební firmy Fisa Ivany Salačové, šéfa společnosti Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského, obchodního ředitele téže firmy Tomáše Mladého a členky představenstva firmy ML Compet Lucie Novanské.

Všech sedm jmenovaných policie následně v květnu obvinila, ale mezi odposlouchávanými byl podle informací Práva i původní projektant chystané rekonstrukce zámku v Buštěhradu Václav Procházka, který v případu dodnes vystupuje jen jako svědek. Právě za údajnou korupci kvůli zakázce na Buštěhrad skončil Rath ve vazbě.

O Procházkovi se přitom spekulovalo, že stál za trestním oznámením, které vyšetřování celé kauzy rozpoutalo. Sám Procházka to Právu, ale i při výslechu na policii opakovaně popřel.

Napíchli tři kanceláře a dům Pancové

Detektivové ÚOKFK nesázeli ale jen na odposlechy telefonů. V průběhu prosince s pomocí expertů z Útvaru zvláštních činností také napíchli a bez přestávky půl roku odposlouchávali stěžejní místa, kde si hlavní aktéři údajně předávali úplatky anebo se tam měli domlouvat na manipulaci se zakázkami ve Středočeském kraji či tamních nemocnicích.

Povolení od ústeckého okresního soudu k nasazení prostorových odposlechů dostali policisté na dům Pancové s Kottem v Rudné u Prahy, u kterého pak v květnu policie zadržela Ratha se sedmi milióny korun v krabici od vína. Dalšími místy prošpikovanými štěnicemi byly podle informací Práva kanceláře Kotta i Pancové v kladenské nemocnici a rovněž i úřadovna středočeského hejtmana Davida Ratha.

Soudní příkaz k nasazení odposlechu do Rathovy kanceláře však podle jeho obhájců Romana Jelínka a Adama Černého dodnes chybí ve spisu, přestože už tento týden má skončit vyšetřování celé kauzy. „Sami jsme si zjišťovali u soudu v Ústí, že ten příkaz k prostorovému odposlechu kanceláře pana Ratha vydal, ale ve spise není, stejně jako samotné odposlechy z té kanceláře,“ řekl v úterý Právu advokát Jelínek s tím, že údajně tento příkaz k nasazení štěnic nebyl policií stále ještě odtajněn.

S kolegou Černým míní, že právě odposlechy z tohoto místa mohly přitom svědčit ve prospěch jejich klienta a údajně by dokázaly, že neovlivňoval žádné zakázky.

Policisté ale nechtěli nechat nic náhodě a kromě odposlechů telefonů či kanceláří nasadili své vlastní lidi i na nepřetržité sledování nejdůležitějších postav celé kauzy.

Podle zjištění Práva byli od listopadu neustále v patách Rathovi, Kottovi, Pancové, Drážďanskému, Mladému a opět Procházkovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám