Hlavní obsah

Ransdorf byl obviněn za sražení ženy na přechodu, hrozí mu rok vězení

Právo, Radim Vaculík

Pražská policie v pátek obvinila europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) kvůli předloňské dopravní nehodě, při níž na přechodu v Praze 6 svým vozem srazil a lehce zranil jednu ženu (44).

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Článek

Právu to potvrdil sám Ransdorf a nepřímo i mluvčí pražských policistů Eva Miklíková. „Vyšetřovatel obvinil nejmenovaného českého politika z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, za což mu hrozí až roční vězení nebo peněžitý trest,“ řekla včera Právu Miklíková.

Celé policejní vyšetřování přitom stálo a padalo na jednom dokumentu. Šlo o písemné potvrzení z Evropského parlamentu (EP) ze Štrasburku, že zbavil Ransdorfa pro tento případ jeho imunity.

Europoslanci o vydání českého politika rozhodli již letos v únoru, ale potřebný dokument poslali až v těchto dnech. Poté, co se o případ začalo Právo zajímat. Bez něj totiž policie nemohla zahájit trestní stíhání.

„Ano, bylo mi sděleno obvinění. Jde o standardní postup jako v každém případě u českého občana. Jsem rád, že se celá věc dala do pohybu. Já sám jsem hlasoval pro své zbavení imunity a myslím si, že je to v pořádku,“ uvedl včera pro Právo Ransdorf.

Nikdy se podle svých slov nevyhýbal odpovědnosti, choval se otevřeně a za nic se neschovával. „Teď doufám, že se věc začne normálně řešit,“ doplnil europoslanec, který už se před časem s poškozenou ženou finančně vyrovnal.

To, že byl vydán Evropským parlamentem ještě v jeho minulém volebním období a že nyní působí v nově zvoleném EP, nemá na Ransdorfův případ žádný vliv.

Předloňská nehoda nebyla jeho jediná. Loni 6. července srazil rovněž na přechodu v pražské Karlovarské ulici asi osmnáctiletou dívku, která skončila s poraněním hlavy v nemocnici. Europoslanec tehdy řekl, že ji zahlédl na poslední chvíli, protože hustě pršelo. Za tento čin však k soudu nepůjde. Policie už v říjnu rozhodla, že šlo o přestupek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám