Hlavní obsah

Radního ODS soudí za čachry s náchodským pivovarem

Právo, Vladislav Prouza
Náchod

Výslechem svědků začala v pondělí u Okresního soudu v Náchodě odročená kauza prodeje tamního městského pivovaru. Jde o jeden z mála, ne-li doposud jediný případ, kdy za kolektivní rozhodnutí zastupitelstva nese vinu konkrétní zastupitel bývalý starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka (ODS).

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Bývalý starosta Čtvrtečka (napravo) na lavici obžalovaných.

Článek

Ten měl podle obžaloby v souvislosti s prodejem pivovaru za 135 miliónů korun společnosti LIF Liberec machinacemi připravit město o pětatřicet miliónů korun.

Kauzu probíranou v Náchodě od roku 2009 odstartoval podnět neúspěšného účastníka tendru společnosti Holba nabízející za pivovar o pětatřicet miliónů korun více. Zastupitelé přesto v boji o značku Primátor upřednostnili pivovarnickou společnost z Liberecka.

„Holba sice nabídla nejvyšší cenu, ale stanovila takové podmínky, na které by žádný prodejce nešel," obhajoval krátce po transakci Čtvrtečka. Smlouva s firmou LIF měla být navíc podepsána v době, kdy Krajský soud v Hradci Králové prodej pivovaru na podnět Holby předběžným opatřením pozastavil.

„Zprvu nám bylo řečeno, že prodej pivovaru je soudem pozastaven a záhy jsme se dověděli, že byl prodán. Byl jsem z toho rozladěn,“ vypověděl v pondělí někdejší radní Tomáš Šubert (tehdy ODS). Vrchní soud sice předběžné opatření posléze zrušil, nicméně v době podpisu inkriminované smlouvy platilo. Kolem pivovaru, který z prosperity spadl v čase prodeje do ztráty, se podle Šuberta vytvářela atmosféra budoucího břemene zatěžujícího městkou kasu.

„V souvislosti s tím nám byl představen zájemce o pivovar společnost LIF. Dělalo to na mne dojem, že je to prakticky dojednáno,“ vypověděl Šubert. Čtvrtečka vinu popírá s odkazem na kolektivní rozhodnutí zastupitelstva a snahu o diskreditaci z řad politických oponentů. Kauza ho, jak řekl, připravila o zdraví a shodil patnáct kilo.

„Prodej schválilo zastupitelstvo. Já jsem z jeho pověření podepsal smlouvu. Jde snad o první případ tohoto druhu, který skončil před soudem,“ tvrdí Čtvrtečka. Soudce Pavel Ruml očekává rozsudek začátkem příštího roku.

Soud musí vyslechnout řadu svědků, mezi nimiž nemají chybět ani polici z tzv. vrcholové politiky zasvěcení do kontroverzního prodeje náchodského pivovaru. Čtvrtečkově obžalobě předcházela zevrubná prohlídka náchodské radnice detektivy z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Policisté odtud odnesli smlouvy a stáhli data z počítačů.

Reklama

Výběr článků

Načítám