Hlavní obsah

Radikálové se střetli s policií v Rakovníku

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovník

V bitku mezi radikálními ultrapravičáky a policií se málem proměnil vzpomínkový pochod za zavražděného Jana Strička v Rakovníku. Tam se v sobotu vpodvečer sjely asi dvě stovky přívrženců tohoto hnutí a chtěly spolu s rodinou uctít památku sedmadvacetiletého ubodaného muže. Toho před dvěma lety zabil v centru města tehdy jednadvacetiletý Rom. Podle policie se ale nejednalo o rasový čin.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Mezi kordonem policistů a radikálními pravičáky létaly vulgární nadávky a nebylo daleko k bitce.

Článek

Ještě před začátkem samotného průvodu, který byl řádně hlášený, se dav rozdělil na klidnější a agresivnější křídlo. Jedni chtěli jít nekonfliktní cestou skrz park, druzí po silnici. Právě na silnici zanedlouho došlo ke konfliktu.

„Vyzývám vás, abyste opustili vozovku a šli na chodník,“ zakřičel jeden z policistů. Na to radikálnější členové průvodu reagovali po svém. „Každý černý feťák si chodí kde chce a nás budeš buzerovat?“ ozývalo se z davu a okamžitě se strhla potyčka. Zásahová jednotka vytáhla ze skupiny jednoho muže a odvezla jej policejním autem. „Pusťte kamaráda!“ křičeli další a nevynechávali ani vulgární nadávky.

Umírněnější organizátoři se snažili radikály usměrnit, aby se chovali jako na pietním obřadu, ale chvílemi to vypadalo, že ti mají jen chuť se porvat. Během této šarvátky se zneklidněná rodina odpojila od skupiny radikálů, jedna ze starších žen začala kolabovat.

Pak se dav zase spojil, policie vytvořila kolem průvodu kordon, nechala agresivní mladíky vykřičet a po pár minutách dav pokračoval na rakovnické Husovo náměstí. Tam lidé položili věnce, květiny a svíčky a kolem 20. hodiny se dav rozešel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám