Hlavní obsah

Radikálové chtěli zápalnými lahvemi vraždit, hrozí jim výjimečné tresty

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Výjimečné tresty hrozí dvěma členům radikální skupiny Blood & Honour (Krev a Čest) a Combat 18 Michalovi Poláčkovi (34) a Tomáši Kopeckému (24), kteří v únoru 2012 zapálili romskou ubytovnu v Aši na Chebsku. Podle žalobce šlo o rasově motivovaný pokus o vraždu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný mladík přichází k soudu

Článek

Společně s Poláčkem a Kopeckým skončilo v pondělí před Krajským soudem v Plzni ještě dalších sedm přívrženců zmiňované skupiny. Státní zástupce je viní z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

Podle obžaloby si Poláček s Kopeckým vytipovali objekt, kde bydlí romské rodiny s dětmi. Samotný útok pak realizovali dvě hodiny po půlnoci. Do oken hodili dvě zápalné lahve, přičemž vzniklý požár se podařilo lidem uvnitř ubytovny uhasit. V té době tam spalo deset dospělých a osm dětí.

„Útok se snažili provést tak, aby co nejvíce eliminovali možnost záchrany obětí. Benzín vylili také kolem vchodových dveří, čímž chtěli znemožnit obyvatelům dostat se z hořící ubytovny ven. K fatálnímu následku nedošlo pouze náhodou,“ konstatoval státní zástupce Jakub Kubias.

Kopecký dostal nápad, že půjdeme někam něco provést. Nechal jsem se vyhecovat
Michal Poláček

Obyvatelé měli štěstí, že ani jedna ze zápalných lahví nepronikla do místností. Obě zadrželo vnitřní sklo dvojitého okna, hořící benzín se tak rozlil do meziokenního prostoru. Obyvatelé oheň stačili uhasit.

Podle zprávy od hasičských vyšetřovatelů by v případě proniknutí zápalné láhve do objektu nastala zcela jiná situace. „Vzhledem ke značnému množství hořlavého materiálu ve vnitřních prostorách s chybějícími přepážkami by se požár velmi rychle šířil. Další nebezpečí by představovaly toxické zplodiny. Pokud by zahořel i hlavní vchod, možnost úniku by byla velice komplikovaná,“ stojí v posudku požárního experta.

Poláček u výslechu na policii uvedl, že s tím nápadem přišel Kopecký. „Byli jsme společně na plese. Kolem půlnoci jsme se stavěli ještě v restauraci. Byl jsem opilý, moc si toho nepamatuji. Kopecký dostal nápad, že půjdeme někam něco provést. Nechal jsem se vyhecovat,“ tvrdil Poláček. Podle něho to byl právě Kopecký, který připravil zápalné lahve.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Před ubytovnou byl v neděli dopoledne klid, o útoku svědčila pouze rozbitá okna a ohořelá omítka.

„Na pumpě natankoval benzín do PET lahví, které jsme cestou z restaurace vzali v kontejneru. Pak jsme šli hledat skleněné lahve, do kterých Kopecký benzín přelil, vzal kus hadru a strčil ho do nich. Potom jsme šli k ubytovně na nádraží a chtěli je hodit dovnitř. Objevila se tam nějaká žena a začala křičet. Tak jsme to hodili a utíkali pryč,“ řekl policistům Poláček.

Dodal, že se pak vrátil do restaurace a pil až do rána. Ani Kopecký útok nepopřel.

U výslechu řekl, že se toho dopustil v opilosti a že je rád, že se nikomu nic nestalo. Celá akce podle něho trvala asi pět minut.

Ze spisu dále vyplývá, že český vůdce Blood & Honour Jan Balík oba aktéry žhářského útoku zkritizoval. Nebyl prý dostatečně „podepsaný“ a nezpůsobil žádné škody. Balík prý také plánoval zapálení kostela v Kladně a měl prsty v požáru srubu Gizela v krčském lese na začátku roku 2012, který označoval za levičácké doupě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám