Hlavní obsah

Pyrotechnik: Ve střeše skladu s municí je zaseknutý funkční granát, evakuace je nezbytná

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek pozdě do noci zasedal Krizový štáb Zlínského kraje. Kromě členů štábu tam byl i hlavní pyrotechnik Pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý, který jako první informoval velitele zásahu ve vrbětickém muničním skladu o nutnosti v pořadí již třetí a zároveň nejrozsáhlejší evakuace. Ta se dotýká dvou tisíc lidí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pyrotechnik Michal Dlouhý

Článek

Můžete přiblížit situaci, která nastala před vyhlášením páteční rozsáhlé evakuace dvou tisíc lidí obcí Lipová, Haluzice, Vlachovice-Vrbětice a Vlárských strojíren včetně vlakové zastávky Bohuslavice nad Vláří?

Ve střeše objektu 11 jsme při průzkumu okolí nedávno vybuchlého skladu 12 objevili zaseknutý dělostřelecký granát. Se stoprocentní jistotou pochází munice ve střeše objektu 11 z centra nového výbuchu vedlejší budovy 12. Odpovídá to i typem munice.

Jde o objekt, který je plně obložen municí, která je v tomto objektu skladovaná (podle všeho jde o dělostřeleckou munici – pozn. red.). Hrozí riziko jeho propadnutí do skladového prostoru. A s tím může být spojena i exploze této munice. Z toho důvodu jsem okamžitě po zjištění informoval velitele zásahu a pan plukovník Jaromír Tkadleček rozhodl na základě našich doporučení o večerní evakuaci.

Jak dlouhou dobu podle vás stráví lidé mimo domovy?

Rádi bychom tento problém vyřešili během sobotního dne. Pyrotechnici mohou z bezpečnostních důvodů pracovat za odpovídajících světelných podmínek, tedy v denní době. Začnou kolem sedmé hodiny ranní a budou na odstranění granátu pracovat asi do čtyř až pěti hodin odpoledne. Svolal jsem i odbornou pyrotechnickou komisi, která řeší, jakým způsobem budeme potencionální riziko eliminovat.

Foto: Policie ČR

Areál muničního skladu ve Vrběticích

Jde o velké riziko?

Je to vysoce riziková činnost. Hrozí i možnost přenosu detonace na další skladové objekty a jejich potenciální poškození, bereme skutečně tu nejhorší možnou variantu. Proto jsme na sobotu na dobu, kdy budeme tuto velice nebezpečnou operaci provádět, navrhli vyklizení celého nyní již dvoukilometrového perimetru okolo celého vrbětického areálu.

Máte již řešení? Hodláte tento dělostřelecký granát odstranit ze střechy, nebo zvolíte totální likvidaci celého skladu číslo 11?

Likvidace objektu je věc, která nás ani nenapadla. Postupujeme tak, abychom s co nejmenšími problémy eliminovali riziko. Naši pyrotechnici jsou připraveni se pokusit dělostřelecký granát odstranit ze střechy a dostat ho do bezpečné vzdálenosti. Chceme vyloučit možnost propadnutí tohoto kusu munice dovnitř skladu.

Budete chtít odstranit granát ze střechy manuálně, nebo za pomoci techniky, například robota?

Vzhledem k obtížnosti situace budeme pracovat manuálně. Neexistují na světě žádné technické prostředky, které by mohly tento úkol zvládnout bez jakéhokoliv rizika. Dovolím si zrekapitulovat, že v návaznosti na první explozi ze 16. října došlo například k poškození a průrazu stropu dvou objektů. V jednom byla při nárazu do konstrukce munice zničena výbuchem, ve druhém případě došlo k průletu munice do samotné budovy. Naštěstí to bylo do části skladu, kde se nenalézal žádný materiál. Navíc ta munice při dopadu neexplodovala.

Existuje v mírovém stavu určité srovnání se sobotním zásahem, do kterého půjdete?

Je to vysoce riziková činnost. Příslušníci pyrotechnické služby si velice dobře uvědomují, o co se jedná, o co se hraje. Je tam zaseknutá kompletní munice, tedy je osazená zapalovačem, prošla nějakým procesem, tepelnými změnami, letem, nárazem a zaklíněním do střechy. Nasadíme do této akce nejzkušenější pracovníky Pyrotechnické služby Policie ČR. A jsem přesvědčen, že tým, před kterým tento úkol stojí, bude úspěšný. Samozřejmě musíme upozornit na potenciální rizika, ohrožení. A to opatření, ke kterému jsme byli nuceni, je v zájmu všech obyvatel okolí areálu ve Vrběticích.

Měli jste možnost prohlédnout si po prvním výbuchu budovy 16 z poloviny října objekt 11, kam před pár dny přistál granát? Máte představu, kolik může být uvnitř uskladněno munice?

Máme informace o tom, jaké množství munice se v objektu nachází. Právě z toho důvodu jsme okamžitě přistoupili k evakuaci obcí v perimetru dvou tisíc metrů od ohniska nebezpečí. Jde o větší množství munice, než bylo uskladněno v objektu 12 (12,8 tun), a menší než v objektu 16 (52 tun munice).

S jakými pocity tam budete chlapy posílat?

S vědomím odpovědnosti za tento vysoce profesionální útvar. Všichni pracovníci našeho týmu vědí, o co se vlastně jedná, o jak rizikovou činnost jde. Zároveň jsou si vědomi, že není nikdo jiný, kdo by byl schopen tento problém vyřešit. Věřím, že tým tento úkol zvládne. Dosud zvládl všechny úkoly, které před ním stály.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám