Hlavní obsah

Půta čelí obvinění z korupce, dočasně skončí v čele STAN

Právo, dan, rav
Aktualizováno

Liberecký hejtman a předseda hnutí STAN Martin Půta byl obviněn z převzetí úplatku a zneužití pravomoci. Policie mu v úterý sdělila obvinění poté, co ho vyslechla. Dokud se věc neprošetří, nebude Půta ve vedení hnutí, které dočasně povede místopředseda STAN a Sněmovny Petr Gazdík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Půta na sněmu STAN

Článek

„Dnes jsme obvinili hejtmana Libereckého kraje z trestných činů přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, a to v souvislosti s jedním projektem ROP Severovýchod,“ řekl Právu bez dalších podrobností mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Částku, o kterou v kauze jde, nesdělil.

Obvinění souvisí podle Půty s projektem rekonstrukce kostela Máří Magdalény v Liberci. „Údajně jsem přijal úplatek v rámci projektu, který jsem ani neschválil,“ uvedl Půta.

Nový výbor jej zařadil na seznam rizikových s vícestupňovou kontrolou.  "Změna financování projektu vedla k tomu, že peníze měly být proplaceny až po jeho ukončení až na základě vyhodnocení závěrečné kontroly. K dnešnímu dni nebyly k tomuto projektu vyplaceny žádné evropské ani jiné veřejné peníze," řekl Půta.

Hejtman tvrdí, že je připraven s policií spolupracovat a že žádný úplatek ani osobní zvýhodnění nepřijal. Plánuje, že proti obvinění podá stížnost. Vedení hnutí pokládá obvinění za nesmyslné a účelové.

Protikorupční policie obvinila kvůli dvěma libereckým projektům už na jaře osm lidí ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení a návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby. Mezi obviněnými jsou bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, pracovníci stavební firmy Metrostav i zaměstnanci ROP Severovýchod, jeden z nich je ředitel liberecké pobočky ROP Bořek Machatý.

Reklama

Výběr článků

Načítám