Hlavní obsah

Pustili 15 tisíc voltů do domácností, půjdou do vězení

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Zloději Petr Dolejš a Petr Illek se loni v červenci vloupali do trafostanice v Tedražicích na Klatovsku, kde chtěli ukrást měděnou nádobku s chladícím olejem. Přitom pustili do několika místních domků místo běžných 220 voltů vysoké napětí, tedy 15 tisíc voltů. Podle čtvrtečního rozsudku stráví pětadvacetiletý Dolejš za mřížemi 25 měsíců, jeho o dva roky starší kumpán o 18 měsíců méně.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Dolejš je vyšetřován vazebně. K soudu přišel v doprovodu vězeňské eskorty.

Článek

Aby se k nádobce dostali, museli odpojit přívod vysokého napětí. Udělali to tak, že přehodili vodiče a tím ohrozili obyvatele vysokým napětím.

Klatovský soud jim k tomu při rozsudku ještě připočetl krádeže a poslal je do vězení. „Oba si svůj trest odpykají ve věznici s dozorem,“ řekl soudce Marek Poláček.

Zatímco Illeka kriminalisté dopadli do týdne, Dolejš se úspěšně skrýval přes dva měsíce. Nakonec ho policisté zatkli při zběsilé honičce na Ústecku. Ujížděl v kradeném autě a zastavil až po několika varovných výstřelech.

Lidem hrozila smrt

Oba zloději výměnou drátů v rozvodně podle soudu vystavili lidi v domácnostech nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví. Vysoké napětí šlo do vodárny a dvou rodinných domků. V jednom z nich zrovna bylo sedm lidí. Tragédie byla na spadnutí. Stačilo, aby si někdo v inkriminovaný okamžik sáhl na zapojený spotřebič.

Zloději tak způsobili pouze materiální škody - lidem vyhořely domácí spotřebiče a z provozu byl vyřazen také kompresor obecního vodojemu.

Odborníci tehdy prohlásili, že vodiče musel přepojit někdo, kdo se v oboru vyzná. „Bez potřebného vybavení je prakticky nemožné dráty vyměnit, aniž by nedošlo k újmě na zdraví,“ řekl tehdy mluvčí ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka.

U soudu však Dolejš všechny překvapil. „Jsem vyučený zedník a elektrice skoro vůbec nerozumím. Dráty jsme prostě přepojili na jinou svorku. Jsme rádi, že se nikomu nic nestalo,“ uvedl. Dolejš dál tvrdil, že jejich snahou dostat se do transformátoru byla pouhá zvědavost. Jedním dechem však dodal, že to nebylo z touhy po vzdělání, ale proto, zda-li uvnitř není měď. „Tu jsme chtěli prodat,“ přiznal se.

Dolejš u soudu přiznal 24 deliktů spáchaných loni od května do října, na třech z nich včetně akce v Tedražicích se podílel i Illek. Spektrum krádeží sahá od barevných kovů až po tři odcizená auta, do nichž Dolejš navíc zásadně tankoval bez placení.

Rozsudek není pravomocný. Obě strany si nechaly lhůtu na to, zda si podají odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám