Hlavní obsah

Psi zaútočili v Chomutově na soby, samice je těžce zraněná

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Dva velcí kříženci německého ovčáka v pondělí odpoledne v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově těžce zranili samici soba. Aby se dostali ke stádu, museli přeskočit plot ve skanzenu Stará Ves. Přestože na místo střetu psů se sobím stádem okamžitě přijeli strážníci, potrhání jednoho z přežvýkavců už nemohli zabránit.

Článek

„Samice je ve velmi vážném stavu. Má silně zhmožděný krk, hodně krvácela a byla v šoku,“ uvedla ředitelka parku Iveta Rabasová.

Přestože psi zranili cenné zvíře, nebude zoopark podávat trestní oznámení. „Majitel se okamžitě přihlásil k odpovědnosti a nabídl, že uhradí škodu. Zaplatí tedy náklady na léčení, případně se bude podílet na pořízení nového zvířete,“ dodala Rabasová. Aby se situace neopakovala, zoopark plůtek předělá.

Podobné případy jsou velmi vzácné. Naposledy před více než dvaceti lety zdecimovala psí smečka stádo daňků. Častěji dochází ke střetům zvířat a lidí.

Zranění utrpěla i Rabasová, když se před časem pokoušela zastavit vlka. Samec utekl z výběhu, kam se smečka vracela z karantény. Protože se poněkud pomíchalo postavení v přísné hierarchii vlčí rodiny, mladý samec se pokoušel před dominantním utéct přes plot. Rabasová se mu v tom snažila zabránit a vlk ji pokousal.

Často utíkají opice

Za posledních pět let si udělalo výlet mimo ohradu nejméně deset zvířat, „nejmasovější“ byl útěk šesti opic. Jedné z nich se podařilo udržet si svobodu skoro týden. Nakonec samce makaka chytili až v obci Otvice, kde si v korunách stromů pochutnával na jablkách a hruškách.

Tři roky před tím uprchly jiné tři opice. Dvě ošetřovatelé chytili, třetí kvůli březosti nemohli uspat a omámili ji. Uklidňující preparát jí neubral nic ze zlomyslnosti. Pospávala ve větvích stromů vždy jen do chvíle, než k ní tehdejší ředitel Přemysl Rabas vyšplhal. Pak beze spěchu přelezla na vedlejší strom, kde dál pochrupávala. Než se podařilo všechny uprchlíky chytit, pokousali pět dětí. Poranění však nebyla vážná.

Ještě před opicemi se za plot dostali sobi, jindy se zatoulali dikobrazi. Nejslavnějším uprchlíkem byl beskydský medvěd, který vylomil střechu karantény zooparku a vylezl na ni. Než stačili ošetřovatelé použít narkotizační pistoli k jeho uspání, přelezl plot, oddělující zoopark od silnice a sídliště Březenecká. Zvíře zranil strážník, který mu chtěl zabránit v přístupu do sídliště. Pracovníci zooparku pak museli medvěda zastřelit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám