Hlavní obsah

Průvodčí zbil v rychlíku do Prahy pasažéra obuškem

Novinky, kub

České dráhy řeší incident, při kterém jejich průvodčí zbil cestujícího v rychlíku. Ke konfliktu došlo již koncem září, jiný cestující jej zaznamenal na mobilní telefon a video zveřejnil ve středu na Twitteru. Sám průvodčí tvrdí, že se bránil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Videozáznam pořídil cestující sedící několik řad od konfliktu. Záznam začíná ve chvíli, kdy se průvodčí napřáhne a plnou silou čtyřikrát udeří muže, který se snaží krýt rukama. Vyhrocenou situaci, které přihlíží lidé v plném vagonu, následně zmírnil další cestující, který průvodčího přiměl k tomu, aby s ranami přestal.

Záznam se objevil na twitterovém profilu Odpad - to nej z českých tweetů. Podle doprovodného textu byl zbitým 58letý muž. „Důvod? Nešla mu načíst InKarta,” stojí v popisku.

O průvodčím autor píše jako o „vlakvedoucím vlaků vyšší kategorie”. Tak se označuje na svém twitterovém profilu, který je soukromý.

Mluvčí Českých drah (ČD) Radek Joklík potvrdil, že se incident stal 21. září 2019 v rychlíku Západní expres, který jezdí mezi Mnichovem a Prahou. „Byla k němu přivolána policie do stanice Beroun. Následně ho řešila komise pro projednávání přestupků města Rokycany. Podle jejího závěru cestující uznal svoje nepřiměřené chování ve vlaku a uhradil pokuty s tím spojené. Věc byla proto odložena,” sdělil ve čtvrtek Novinkám mluvčí.

Podle Joklíka se jednoznačně prokázalo, že konflikt vyvolal podnapilý cestující, přesto ale nelze souhlasit se způsobem, jakým vlakvedoucí situaci řešil. „Použití násilí, v tomto případě dokonce obušku, který v žádném případě nepatří k vybavení našich zaměstnanců, je naprosto nepřijatelné. Zaměstnanec byl stažen ze služby a věc je s ním řešena v pracovněprávní rovině,” upřesnil mluvčí s tím, že ohledně projednání případu nelze sdělit podrobnosti.

Cizinec ve vlaku na Liberecku škrtil mladou ženu, pak kopal do policisty

Krimi

„Povinností našeho personálu je řešit podobné případy maximálně v klidu a domluvou. V případě, že cestující projevuje agresivitu a odmítá spolupracovat, pak nezbývá nic jiného než do příští stanice přivolat policii,” dodal Joklík.

Redakce serveru Tn.cz citovala vlakvedoucího, podle kterého je vše vytržené ze souvislostí. „Celá situace samozřejmě netrvala pár vteřin videa, ale přes deset minut a pak následné řešení. Video bohužel začíná v okamžiku mé obrany před útokem pána, který jsem se snažil zažehnat, ustupoval před ním a opakovaně ho důrazně žádal, aby se mě nedotýkal," uvedl vlakvedoucí Jan Š.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám