Hlavní obsah

Provozovatel lanovky Bumbálka vinu za smrt muže odmítá

Právo, Novinky, ČTK, Vladislav Prouza
Trutnov

V Trutnově začal ve čtvrtek soud s provozovatelem zřícené nákladní lanovky na boudu Bumbálka na Přední Labské u Špindlerova Mlýna. Vinu za smrt 38letého muže a čtveřice těžce zraněných pasažérů lanovky určené výhradně k přepravě materiálu nese podle obžaloby 45letý boudař Miloslav Jirman. On sám vinu odmítá.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nákladní lanovka k chatě Bumbálka

Článek

Jirmanovi obžalovanému z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví hrozí až šestiletý trest. Soudkyně proces odročila na 21. dubna.

„Obžalovaný, jenž v přípravném řízení nevypovídal, vinu odmítá,“ informoval zástupce předsedy Okresního soudu v Trutnově Vladimír Řezníček.

Poškození prý nedbali vlastní bezpečnosti, svévolně vlezli na nákladní lanovku, kterou navíc přetížili. Hosty prý vždy upozorňoval, že lanovkou nesmí jezdit, byla určena jen k přepravě jejich zavazadel. Rodina prý na chatu jezdila často a toto věděla.

Přetržené lano

Posudky znalců prokázaly, že obviněný nedostatečně kontroloval technický stav lanovky. Lano prý bylo mechanicky poškozené a mělo se dávno vyměnit.

Zdravotní pojišťovny po Jirmanovi u soudu chtějí náhradu škody za léčení zraněných celkem 1,023 miliónu korun. Zmocněnkyně dvou dětí, které při tragédii přišly o otce, po Jirmanovi žádá pro děti náhradu nemajetkové újmy ve výši celkem jeden milión korun.

Korba lanovky se zřítila 29. listopadu 2013, když přepravovala čtyřčlennou rodinu z Pardubicka a rodinnou známou. Jeden muž zemřel, dvě ženy a dvě děti se zranily.

Důvodem tragické havárie lanovky bylo přetržené lano. Korba s trojicí dospělých a dvěma dětmi spadla z desetimetrové výšky na strmý břeh Labe. Rodina si chtěla večer za chumelenice zkrátit půldruhého kilometru dlouhou cestu k boudě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám