Hlavní obsah

Prostitutka se hají před soudem v kauze dvojnásobné vraždy

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Devětatřicetiletá lesbička Jaroslava Fabiánová v pondělí s naprostou samozřejmostí před pražským městským soudem vyvracela obžalobu z vraždy dvou mužů. Ano, byla jsem u obou doma, ale já je nezavraždila, tvrdí žena, která už v minulosti usmrtila další dva příslušníky opačného pohlaví a jejíž pohnutý život by vystačil pro námět k celovečernímu filmu.

Foto: Vratislav Konečný

zlatavý Continental

Článek

Štíhlou odbarvenou blondýnu v džínovém přivedla v pondělí eskorta do soudní síně krátce po deváté. Žalobce Martin Omelka vzápětí přečetl obžalobu, podle které Fabiánová loni během tří měsíců ubodala dva muže. Nejprve na konci května třiaosmdesátiletého Augustina K., který si ji pozval do svého bytu Na Poříčí. Dostal šest ran především do hlavy a z bytu mu zmizela elektronika, řemeslné nářadí a několik olejomaleb.

 Podle policie byl vražedným nástrojem s největší pravděpodobností sekáček. Druhého muže, jak uvedl Omelka, sprovodila ze světa na počátku srpna loňského roku. I jednatřicetiletý Richard S. zemřel ve svém pražském bytě, v Průběžné ulici v Praze 10. Na těle měl tento muž dokonce 38 bodných ran, většinou na hrudníku a zádech. I tentokrát z bytu zmizely věci, elektronika a šest tisíc v hotovosti. Oba činy podle obžaloby Fabiánová spáchala v době podmíněného propuštění z vězení, kde byla za loupež a usmrcení své předchozí oběti.

Prostě jsme si povídali

Fabiánová se včera k činům vyjádřila vůbec poprvé. Jediný případ, kdy připustila nějaké drobné násilí, bylo s její romskou partnerkou Marií. "Ona hodně pije a používá drogy, takže jsme si občas vyměňovaly názory a došlo i fyzickým potyčkám. Někdy jsem musela vyhledat i lékařské ošetření," uvedla žena, která prý byla ve vztahu ta dominantnější.

O případě zavražděných mužů uvedla, že šlo o náhodná setkání na ulici, která skončila přespáním v bytě dotyčných. Fabiánová popřela, že by si ji najali jako prostitutku, popřela, že by k nějakému fyzickému kontaktu vůbec došlo. Zároveň v případě třiaosmdesátiletého Augustina přesvědčovala soud, že cenné olejomalby od něj dostala ze sympatie na přilepšenou. "On mi ty obrazy sám vyndával z rámů. Radil mi, že je mám prodat někomu ze sběratelů, že za ně můžu dostat tak 15, 20 tisíc," suverénně prohlašovala. U druhé z mužů pak přiznala, že z bytu zmizela i s videem, zatímco se její hostitel odešel vysprchovat.

Mužům se mstila, anebo selhal plán?

Co se přesně tehdy na místech činu stalo je otázkou. Policie měla dvě verze. Podle první z nich Fabiánová muže ubodala ze msty, nenávisti k mužům obecně, v mládí totiž byla opakovaně znásilněna. Druhá z verzí hovoří o tom, že je oba uspala a oni měli tu smůlu, že se probudili předčasně. Jinak by skončili pouze oloupeni, tak jako například majitel autobazaru v Praze 9.

Toho podle jiné obžaloby, kterou má v blízké době projednat soud v devátém pražském obvodu, ve spánku oloupila o klíče a pak mu se svým komplicem vzala několik aut. Stejně tak podle soudů chtěla v minulosti obrat jiného muže, který byl ovšem kardiak, a tak prášky na spaní nepřežil. Za což byla Fabiánová odsouzena již v září 1996. Zajímavé ovšem je, že uspávací metodu používala i partnerka Fabiánové Marie, i ta byla v této souvislosti odsouzena.

Soud má případ projednávat minimálně do středy. Podle žalobce Omelky bylo v bytech obětí nalezeno několik daktyloskopických, biologických a pachových stop obžalované. Mj. její kůže za nehty mladšího ze zavražděných. Advokát Fabiánové Stanislav Chmura zpochybňuje fakt, že by Fabiánová mohla tělo třiaosmdesátiletého Augustina sama vytáhnout na křeslo. Tím by se vylučovala minimálně ta možnost, že byla v bytě sama.Fabiánové hrozí trest doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám