Hlavní obsah

Proseckého pedofila se policii zatím nepodařilo odhalit

Právo, kk, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přes usilovné pátrání se policii zatím nepodařilo odhalit pedofila, který už napadl několik školáků a školaček v oblasti Prahy 9 na Proseku. Současně jednala státní policie se zástupci města a strážníků o špatném předávání informací v tomto případě.

Článek

"Hlídky jsou úkolovány, teď je otázka, jestli se nám podaří zachytit nějaký poznatek, nebo se vyplaší a z prostoru zmizí. To je vždy riziko. Vyhodnocujeme dva případy, podle popisů, které daly děti, se zdá, že jde o tutéž osobu, která se pohybuje v Kobylisích, na Proseku a v Bohnicích," potvrdil Právu šéf pražské policie Petr Želásko.

Ten v pondělí jednal s náměstkem primátora pro oblast bezpečnosti Rudolfem Blažkem (ODS) o zlepšení spolupráce policistů a městských strážníků v tomto případu. Blažek kritizoval státní policii, že o řádění pedofila v Praze informovala městskou policii opožděně. "Informace o posledních případech jsme získali až v pátek, de facto z médií," potvrdil Právu náměstek ředitele pražské městské policie Ludvík Klema.

"Shodli jsme s šéfem pražské policie na tom, že se podobná situace, jako v případu pedofila, nesmí do budoucna opakovat," řekl Právu Blažek krátce po vzájemné schůzce.

Strážníci se dočkají lepších informací

Podle jeho slov policii ČR žádný zákon předávání informací obecním policiím neukládá. "Z tohoto hlediska nepochybili, ale současně v situaci, kdy v metropoli řádí pedofil, policie o něm ví a informace nepředá i strážníkům, kteří jsou v ulicích též, odporuje zdravému rozumu," řekl Právu Blažek s tím, že to policejní šéf na společném jednání uznal.

Oba se proto dohodli, že je třeba tento postup lépe ošetřit. "Vznikne pracovní skupina, která připraví oficiální dohodu mezi primátorem Pavlem Bémem a vedením policie ČR. Pokud by to nefungovalo, bude Praha usilovat o legislativní změnu, která by výměnu informací zakotvila v zákoně," uvedl Blažek.

"Po celé Praze je tato záležitost od pátku pro strážníky prioritní, samozřejmě největší pozornost věnují případu strážníci v lokalitách Prahy osm a devět," dodal Klema. Policie po pachateli pátrá už od podzimu. Na školách jsou děti denně na nebezpečí upozorňovány.

"Znovu v pátek učitelky dětem vysvětlovaly, jak se mají chovat, aby raději chodily ve skupinkách, všímaly si cizích podezřelých osob a případně na ně upozornily," řekla Právu ředitelka Základní školy Litvínovská 600 v Praze 9 Věra Cyprichová. Podle jejích slov policie dělá pravidelné obchůzky v okolí školy. V blízkosti je i hlídka v civilu. Základní škola v Litvínovské ulici patří mezi ty, kde naštěstí žádné z dětí zneužito nebylo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám