Hlavní obsah

Projektant zřícené haly v České Třebové neuspěl u Ústavního soudu, podmínka platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud odmítl stížnost projektanta Pavla Škorpila potrestaného v souvislosti se zřícením střechy sportovní haly v České Třebové. Jeho stížnost označil za neopodstatněnou. Projektant dostal podmíněný trest a zákaz činnosti.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Pavel Škorpil se svým obhájcem před soudem.

Článek

Ústavní stížnost podal také statik Jiří Khol, druhý odsouzený, který měl projekt kontrolovat. O jeho stížnosti zatím není rozhodnuto. Podle pravomocného verdiktu se oba dopustili obecného ohrožení z nedbalosti.

V kauze zřícené sportovní haly v České Třebové potvrdil soud konstruktérům podmínky

Krimi

Střecha se zřítila 14. ledna 2017 při dětském florbalovém zápase. Všech asi 70 lidí stihlo utéct. Projektant i statik dostali dva roky vězení se stejně dlouhým podmínečným odkladem. Podle verdiktu byla střecha poddimenzovaná a nedostatečně vyztužená. Škorpil ve stížnosti odmítl zodpovědnost za chybu, poukazoval na to, že se nikdy neúčastnil přípravy, výroby ani montáže dřevěných vazníků.

Soudy nepochybily

Ústavní soudci ale poukázali na výsledky rozsáhlého dokazování, které prokázalo, že Škorpil i Khol věděli o rozdělení spodního pasu vazníků na dvě části. Právě to se později stalo – spolu s dalšími faktory – příčinou pádu střechy.

Pád haly v České Třebové: Takhle jsem to nenakreslil, hájí se u soudu projektant

Krimi

„Ústavní soud tedy nezjistil žádné pochybení obecných soudů, které by zakládalo zásah do ústavně zaručených práv stěžovatele,” stojí v usnesení.

Hejtmanství nechalo původní objekt postavit za 58 milionů korun. Škoda způsobená pádem střechy dosáhla asi 20 milionů. Pardubický kraj pak oproti původnímu rozpočtu zaplatil navíc 5,9 milionu korun za jiný typ vazníků použitých při opravě střechy. Škody se hradily z pojištění generálního dodavatele a subdodavatele.

Foto: HZS SŽDC Česká Třebová

Fotografie vnitřku poškozené sportovní haly v České Třebové (archivní snímek)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám