Hlavní obsah

Projekt elektronických knížek IZIP prověřuje protikorupční policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie začala v prosinci prověřovat projekt elektronických zdravotních knížek IZIP. Ve čtvrtek o tom informovala Česká televize (ČT). Trestní oznámení na IZIP podal v září ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle informací ministerstva se ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) kvůli projektu IZIP zbytečně ztratilo 450 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

"Mohu potvrdit, že tímto trestním oznámením se zabýváme," řekl ČT mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Bližší informace k postupu policie odmítl sdělit. Heger už dříve uvedl, že jeho úřad při kontrole ve VZP zaměřené na hospodaření našel nesrovnalosti ve smluvních vztazích mezi VZP a firmou IZIP. Kvůli podezření na trestné činy se škodou více než 450 milionů korun se obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství. [celá zpráva]

Shromážděná fakta mají vyšetřovatelé údajně za natolik závažná, že se jimi na začátku prosince, tedy tedy v době, kdy ministr dokončoval rozsáhlou kontrolu ve VZP týkající se let 2006 až 2012, začal zabývat právě policejní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Podle ČT si detektivové protikorupční policie na ministerstvo zdravotnictví přijeli pro výsledky kontroly ve VZP osobně v polovině prosince ještě předtím, než se k ní stihla vyjádřit samotná pojišťovna.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek, který stojí v čele pojišťovny od začátku prosince, hodlá detektivům v případě žádosti o součinnost vyjít maximálně vstříc. Člen správní rady Michal Sojka ČT řekl, že vyšetřování vítá. Celá věc prý pojišťovnu poškozuje, proto by se měla konečně vyřešit.

Heger se na ukončení kritizovaného programu IZIP dohodl letos s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a správní rada VZP pak tehdejšímu řediteli pojišťovny Pavlu Horákovi uložila, aby smlouvy vypověděl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám