Hlavní obsah

Programátor instaloval do platebních terminálů zadní vrátka, komplic inkasoval

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Na to, jak si přilepšit v rámci své pracovní náplně u pražské firmy, která je dodavatelem software, přišel 22letý programátor z Prahy. Pozměnil program k ovládání samoobslužných platebních terminálů tak, aby z nich pak u odběratele softwaru mohl inkasovat peníze. Činil tak prostřednictvím komplice. Nyní oběma hrozí vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dvaadvacetiletý muž loni v době od 1. ledna do 6. listopadu jako programátor při programování softwaru „Terminal control,“ který slouží k ovládání samoobslužných platebních terminálů, naprogramoval do softwaru možnost neoprávněně vniknout a ovládat samoobslužný platební terminál. Tímto způsobem si zajistil, že platební terminál mu vydá finanční hotovost ze zásobníků bez záznamu o provedené transakci,“ řekl Právu v úterý krajský policejní mluvčí v Olomouci Josef Bednařík.

Mladík podle něj věděl, že jeho pozměněný software byl nainstalován i v platebních terminálech dodaných do společnosti T. S. Bohemia v Olomouci. „Požádal pod příslibem finanční odměny svého 21letého známého, aby Olomouc navštívil a z terminálu vybral peníze,“ uvedl mluvčí.

Komplic podle něj obdržel od programátora podrobné instrukce a speciální vygenerované kódy k ovládání samoobslužných terminálů. „Z terminálu v Olomouci v sedmi případech vybral ke škodě společnosti T. S. Bohemia finanční částku kolem 81 000 korun,“ konstatoval Bednařík.

Při poslední návštěvě byl v prodejně společnosti T. S. Bohemia 21letý muž zadržen a následně se k trestné činnosti doznal, přičemž podrobně popsal i způsob provedení. Oba muži byli obviněni ze spáchání trestných činů podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Hrozí jim až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám