Hlavní obsah

Proces se zpěvákem Blythem soud odročil. Metalista slíbil, že opět přiletí

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze ve čtvrtek odročil hlavní líčení se zpěvákem americké metalové skupiny Lamb of God Randym Blythem na začátek března. Ten slíbil, že se pokračování procesu opět osobně zúčastní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký zpěvák Randy Blythe u soudu

Článek

„Odletím teď zpátky do USA, počítám ale s tím, že se v březnu opět dostavím k soudu,“ řekl Právu při odchodu z jednací síně Blythe.

Dosavadní hlavní líčení z lavic pro veřejnost sledovali i zpěvákovi rodiče, měl tam i spoluhráče z kapely.

„V Americe je to zvykem. Nevím ale, jestli rodina přicestuje i v březnu,“ uvedl Blythův obhájce Tomáš Hřivna.

Nemyslím si, že by Randy Blythe chtěl shazovat z pódia své fanoušky, kteří ho vynesli do nebe.
Svědek

Soud ve čtvrtek vyslechl jediného svědka, který se sám v průběhu hlavního líčení přihlásil obhajobě. Devětadvacetiletý fanoušek skupiny Lukáš Havlena se přišel zpěváka Blytha zastat. „Před dvěma dny jsem si na serveru Novinky.cz přečetl výpovědi svědků, podle kterých byl zpěvák na pražském koncertě agresivní. Popis té situace se mi nelíbí,“ vysvětlil soudu, proč se rozhodl sám svědčit. [celá zpráva]

„Nemyslím si, že by Randy Blythe chtěl shazovat z pódia své fanoušky, kteří ho vynesli do nebe,“ uvedl s tím, že sám je hudebník a ví, jak to na metalových koncertech chodí. Podle něj se během koncertu 24. května 2010 pokoušel na pódium vniknout třikrát jeden fanoušek. „Vylezl na pódium, začal fandit, chystal se ke skoku a někdo mu zezadu pomohl,“ popsal večer v klubu Abaton svědek.

Tím se dostal do rozporu s dosavadními výpověďmi ostatních návštěvníků. Soud z jejich výpovědí a videozáznamu doposud popsal celkem čtyři případy vniknutí fanouška na pódium a ztotožnil minimálně ještě jednoho konkrétního diváka kromě oběti, který se na jeviště dostal.

Soud bude pokračovat v březnu

Havlena přiznal, že kauzu, v níž Blythe čelí obžalobě z úmyslného ublížení na zdraví kvůli sražení fanouška, zaznamenal až loni, když byl zpěvák zadržen po svém dalším příletu do Prahy. Teprve tehdy se začal rozpomínat na podrobnosti koncertu, jehož se před více než dvěma lety zúčastnil.

Řadu věcí proto popisoval soudu značně nejistě. „Neviděl jsem, že by někdo spadl z pódia na zem,“ uvedl například. Jasno neměl ani v tom, zda někdo z kapely vyzýval diváky ke vstupu na pódium, či je před takovým chováním naopak varoval. V klubu Abaton navíc navštívil od roku 2010 víc koncertů, takže například ani v podrobnostech ohledně zajištění pódia zábranami neměl už jistotu.

Soud bude v březnu vyslýchat ještě několik svědků, předvoláni budou i znalci z oboru psychologie a psychiatrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám