Hlavní obsah

Proces s podnikatelem Větrovcem se táhne již téměř deset let

Právo, ko

Téměř deset let se u litoměřického okresního soudu táhne proces s podnikatelem Vladislavem Větrovcem. Rozsudek je přitom v nedohlednu. Druhý v kauze obžalovaný, konkurzní správce Josef Vavříček, si ho nevyslechne. Zemřel, s ohledem na jeho duševní onemocnění trvalého charakteru zastavil soud řízení s ním v červenci 2017.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obžaloba byla k soudu podána v květnu 2010. Oba jmenovaní byli obžalovaní z vytunelování společnosti Velimex a litoměřické potravinářské firmy Melbro. Dohromady měli z obou firem přes fingované faktury a předražené smlouvy vyvést 39 milionů korun. Oba pánové se střídavě z hlavního líčení omlouvali ze zdravotních důvodů, takže během prvních čtyř let stačil soudce pouze přečíst obžalobu.

Větrovec neopustil nastolený trend ani poté, co se na lavici obžalovaných ocitl sám. „U obžalovaného Větrovce je nyní řešena otázka, zda je s ohledem na svůj zdravotní stav schopen účasti u hlavního líčení. To je i důvod, proč dosud nebylo možné řízení skončit,“ řekl Právu mluvčí litoměřického soudu Jakub Kroupa a doplnil, že soud již provedl veškeré listinné důkazy a vyslechl většinu svědků.

Zatím naposledy proběhlo hlavní líčení v listopadu, Větrovec se ho tentokrát zúčastnil. „V rámci jednání došlo k výslechu svědka předvolaného právě za účelem zjištění zdravotního stavu obžalovaného a jeho schopnosti být nadále u dalších líčení přítomen. Vzhledem k tomu, že ale stav jmenovaného podléhá v průběhu času změnám, nelze vyloučit, že mu v budoucnu opětovně znemožní na nich účast,“ konstatoval Kroupa a doplnil, že termín dalšího hlavního líčení je 7. ledna.

Autostar Velimex i litoměřickou firmu Melbro, ve které Větrovec pracoval coby generální ředitel, převzal jako správce Vavřička, který z nich podle policejního vyšetřování následně vyváděl peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy. Šlo například o smlouvy na právní poradenství, vymáhání pohledávek a zajištění ochranky, obžaloba ale zahrnuje i fingovanou stavbu kanalizace. Organizátorem byl podle obžaloby opět Větrovec.

Škoda téměř 30 milionů

Na drůbežářskou firmu Melbro byl prohlášen konkurz 26. října 2000. Stíhaný teplický konkurzní správce podle policejního spisu už 30. října dosadil na místo generálního ředitele Větrovce, který s podnikem už pár měsíců smluvně spolupracoval.

Nejenže podnik poté i nadále vyplácel Větrovce jako smluvního manažera, přestože se stal jeho zaměstnancem, ale zatímco předchozí ředitel pobíral necelých 22 tisíc hrubého měsíčně, jeho nástupce byl honorován platem téměř 203 tisíc hrubého.

Za padesátitisícové platy začali ve firmě obratem pracovat i další manažeři, kteří sem většinou nastoupili těsně před úpadkem nebo už po jeho vyhlášení. Jen na mzdách měli Větrovec s druhým mužem podnik připravit za rok a půl, než byl podnik prodán, o víc než 7,5 miliónu korun. Podobným způsobem se zvýšily náklady na služební cesty, ostrahu objektu, nebo třeba opravu plotu kolem podniku.

Soud jasně řekl, že škoda věřitelům nevznikla, a proto jsem já žádnou škodu nemohl způsobit
Vladislav Větrovec

Peníze se podle policie rozhazovaly za zády věřitelského výboru. Celkovou škodu kriminalisté vyčíslili na 26,7 miliónu, které se měly rozkutálet od října 2000 do dubna 2002, správce měl pak podnik do června 2004 poškodit o dalších víc než 6,5 miliónu.

Českolipský Autostar Velimex měli oba muži poškozovat od vyhlášení konkurzu v květnu 2002 do konce dubna 2004, a to obdobným způsobem jako v případě firmy Melbro. Škodu na podniku vyčíslili policisté na zhruba 4,5 miliónu korun.

Větrovec však s obviněním za konkurz ve Velimexu nesouhlasí. „Soud jasně řekl, že škoda věřitelům nevznikla, a proto jsem já žádnou škodu nemohl způsobit. Také není pravda, že jsme něco dělali bez vědomí věřitelů, ti naopak byli velmi liknaví," hájil se před léty Větrovec, kterému za porušování povinností při správě cizího majetku hrozí až osmiletý trest.

Protahování procesu se Větrovci v minulosti už jednou vyplatilo, když se na něj v kauze konkurzního soudce Berky vztáhla prezidentská amnestie Václava Klause, kterou tehdejší hlava státu vyhlásila při odchodu z funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám