Hlavní obsah

Pro Luďka Nečesaného navrhl žalobce devět let vězení

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Pro bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného navrhl ve středu státní zástupce Lukáš Otipka trest devět let za mřížemi ve věznici s ostrahou. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků ve výši přes 23 milionů korun. Nečesaný vinu odmítá. Rozsudek v úplatkářské kauze padne podle soudkyně Evy Drahotové u Krajského soudu v Liberci 8. července.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Luděk Nečesaný na lavici obžalovaných.

Článek

V případu jsou obžalovaní i jeho Nečesaného manželka Šárka a zástupce zdravotnické firmy MedicCor Tomáš Macháček.

Pro manželku někdejšího šéfa nemocnice žádá Otipka tříletý trest s pětiletou podmínkou za legalizaci výnosů z trestné činnosti. Pro Macháčka pak za poskytnutí úplatku navrhl dvouletý trest podmínečně odložený na čtyři roky a pokutu 200 tisíc korun.

Manželům Nečesaným navrhl také propadnutí tří domů, které byly podle Otipky pořízené z výnosu z trestné činnosti.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Obžalování Macháček (první zprava) a Nečesaný.

Podle obžaloby Nečesaný dostával úplatky v letech 2009 a 2010, kdy byl ředitelem liberecké nemocnice. Čtyřem vybraným firmám údajně umožnil s nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly výrazně více zboží.

Úplatky pro nynějšího náměstka ředitele liberecké nemocnice dosáhly podle obžaloby 23 miliónů korun. Peníze nedostával přímo, ale měly jít přes poradenskou firmu Sarmed, která byla Nečesaného manželky a u níž si firmy objednávaly různé poradenské služby. Vznik firmy Sarmed měl iniciovat Nečesaný, jenž také dohlížel na většinu firemních aktivit.

„Od viny Nečesaného se odvíjí vina dalších obžalovaných. Nečesaný měl možnost ovlivnit výběr dodavatele a využíval toho,“ prohlásil v závěrečné řeči Otipka, podle něhož o vině svědčí účetnictví firmy Sarmed.

„Její podnikání bylo zcela nestandardní. Obrat byl prakticky bez nákladů a mnohonásobně vyšší v době, kdy Nečesaný stál v čele liberecké nemocnice,“ prohlásil Otipka.

Trojice obžalovaných vinu odmítá. Zástupci obžalovaných navrhli zproštění obžaloby. „Nevina všech obžalovaných je prokázána. Skutek tak, jak je popsán v obžalobě, se nestal,“ kontroval Nečesaného obhájce, podle něhož je obžaloba postavena na nesouvislých detailech místo na relevantních důkazech.

„Více než ředitel nemocnice ovlivňují dodavatele lékaři, kteří s dodávanými věcmi pracují,“ podotkl obhájce s odkazem na řadu výpovědí ve prospěch Nečesaného.

„Nevím, co bych změnil, vše fungovalo dobře. Dojde-li ke zneužití práva, nastává bezpráví,“ řekl Nečesaný.

Otipka také upozornil na případ Nečesaného syna Lukáše, který byl po vleklých soudech nakonec zproštěn obžaloby v kauze pokusu vraždy kadeřnice. V případu podle žalobce ve stejných bodech s nynější úplatkářskou kauzou otec vypovídal naprosto jinak. Šlo o krádeže výpočetní techniky v domě Nečesaných s možnými důkazy o úplatkářské kauze.

Foto: ČTK

Lukáš Nečesaný u Krajského soudu v Hradci Králové, který se počtvrté zabývá případem, v němž Nečesaný čelí obžalobě z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku.

„Doktor Nečesaný prokazatelně lhal buďto jako svědek v kauze svého syna, nebo jako obžalovaný ve vlastní kauze, což může,“ poznamenal Otipka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám