Hlavní obsah

Příznivá statistika nevydržela, i v neděli se na silnicích umíralo

Až do zhruba 18:30 to vypadalo, že se neděle na českých silnicích obejde bez smrtelné nehody. Příznivou statistiku ovšem bohužel pokazila nehoda u Strmilova na Jindřichohradecku, při které jedenatřicetiletý motocyklista z dosud nezjištěných příčin čelně narazil do traktoru. Následky srážky nepřežil. V sobotu zaznamenaly policejní statistiky pět smrtelných dopravních nehod.

Článek

Příčinu nehody dosud policie vyšetřuje, nevylučuje, že nehodu zavinil traktorista. Tragédie se stala na silnici první třídy dva kilometry za Strmilovem ve směru na Studenou. Podle mluvčího jindřichohradecké policie Jaroslava Berana je tam členitější terén s řadou zatáček.

Úsek byl uzavřen v celé šíři do 20:50. Policisté odkláněli provoz v obou směrech přes obec Palupín.

V sobotu zemřelo na silnicích pět lidí

Pravděpodobně rychlá jízda zavinila smrt motorkáře a jeho spolujezdce u Vranovic na Brněnsku. Řidič motorky totiž nezvládl zatáčku a narazil do protijedoucího auta. Vážná zranění utrpěli také dva motorkáři, kteří se čelně srazili na letišti v Milovicích na Nymbursku.

Příčinou další tragédie bylo nedání přednosti v jízdě. Devětapadesátiletý řidič Škody 120 zahynul poté, co nedal při vjíždění na hlavní silnici přednost projíždějícímu Volkswagenu Golf. Jeho dvaatřicetiletý spolujezdec a jeden z dvoučlenné posádky golfu byli zraněni těžce.

Další muž uhořel ve Škodě Felicia Combi, která havarovala u Předslavic na Strakonicku. Na vině byl zřejmě alkohol. Podle policie byl řidič opilý.

V sobotu se stalo celkem 375 nehod

V sobotu se podle policie stalo 375 nehod, z nichž po 53 zavinila nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. Ve 41 případech byl řidič opilý.

Hromadná srážka 13 automobilů se stala v sobotu na silnici u obce Horky na Kutnohorsku mezi Čáslaví a Golčovým Jeníkovem. Vyžádala si dvě lehká zranění. Na Novojičínsku se dnes v noci a dopoledne staly dvě vážné dopravní nehody, při nichž byla zraněna šestnáctiletá dívka z Frýdku-Místku a třiadvacetiletá žena z Velkého Meziříčí.

Zatímco loňský pokles počtu mrtvých na silnicích byl přičítán novému silničnímu zákonu platnému od prvního prázdninového měsíce, letos podle odborníků řidičům po zavedení bodového trestání přestupků otrnulo. Za první prázdninový měsíc si dopravní nehody vyžádaly 113 lidských životů, loni to bylo 73, o rok dříve 120.

Přestože je bilance letošního prvního pololetí i přes meziročně vyšší počet usmrcených třetí nejlepší od roku 1990, špatná situace na českých silnicích už stála místo ředitele dopravní policie Zdeňka Bambase.

Reklama

Související témata:

Související články

Při nehodě na Strakonicku uhořel v autě muž

Třiadvacetiletý muž uhořel při dopravní nehodě kolem 8:30 ráno u Předslavic na Strakonicku. Ve Škodě Felicia Combi jeli tři lidé, dva nehodu přežili a skončili...

Výběr článků

Načítám