Hlavní obsah

Přísnější trest pro ženu, která přimíchala dceři fridex do jogurtu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Žena, která letos v lednu dala své dceři do jogurtu fridex, zůstane ve vězení 15 let. Odvolací soud jí zpřísnil původní 12letý trest, ke kterému ji odsoudil v květnu českobudějovický soud. Zároveň ženě zrušil nařízenou ochrannou léčbu. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Odsouzená žena u Vrchního soudu v Praze.

Článek

Podle předsedy senátu Vrchního soudu v Praze Jiřího Lněničky byl trest pod spodní hranicí trestní sazby nízký.

„Máme za to, že trestní sazba u zločinu vraždy předpokládá fatální následek, který v tomto případě nenastal. Nicméně dcera své matce, jako své nejbližší, důvěřovala a nečekala, že z její strany přijde tak agresívní a likvidační útok a uložení trestu pod spodní hranicí sazby by bylo chybou,“ odůvodnil rozhodnutí Lněnička. Dodal, že ochranné léčení není na místě, protože žena nejednala ve stavu zmenšené příčetnosti, přestože soudu není příliš jasná její motivace k činu. Soud zároveň zrušil nařízenou ochrannou léčbu, protože pro její uložení nebyly splněny podmínky.

Státní zástupkyně v odvolání uvedla, že žena sice svým doznáním přispěla k záchraně života dcery i k objasnění deliktu, nicméně se přiznala až poté, kdy se z ní otec holčičky snažil dostat, co se stalo.

Podle státní zástupkyně si byla obžalovaná jednoznačně vědoma, co může přimícháním nemrznoucí směsi dítěti způsobit. „Přimíchala fridex do ovocného jogurtu, tedy poživatiny, kterou žádné malé dítě neodmítne, stejně jako ovocnou šťávu,” uvedla u soudu a navrhla zpřísnit trest, který je pod spodní hranicí trestní sazby.

Většinová znalost o nebezpečnosti fridexu automaticky neznamená, že o ní musela obžalovaná vědět
obhájce odsouzené

Advokát obžalované na druhou stranu připomněl senátu soudu ženiny dlouhodobé psychické problémy spojené s několika pokusy o sebevraždu. Zpochybnil i tvrzení, že nutně musela vědět, co může fridex způsobit. „Většinová znalost o nebezpečnosti fridexu automaticky neznamená, že o ní musela obžalovaná vědět,” řekl obhájce matky dvou dětí.

Sama obžalovaná soudu poděkovala za možnost vyjádřit se ke svému jednání, kterého lituje. „V osudný den jsem vůbec nevěděla, co činím. Netušila jsem, že moje duševní onemocnění je tak závažné. Prosím soud o šanci dokázat svým dětem, že to, co se stalo, jsem neudělala schválně,” pronesla v přívalu slz k soudu obžalovaná žena

Strašně toho lituju, strašně mě to mrzí
odsouzená

K nepochopitelnému činu došlo v lednu letošního roku. Žena nejdříve zamíchala dceři nemrznoucí směs do ovocného jogurtu a pak fridex nalila i do šťávy, kterou děvčátko pilo.

„Strašně toho lituju, strašně mě to mrzí. V životě bych jí neublížila,“ řekla v květnu u českobudějovického soudu obžalovaná. Tvrdila, že se jednalo o zkrat a že dceru nechtěla zabít. Žena se hájila tím, že ji manžel bil a týral.

Holčičku zachránil otec, který na smrtící koktejl přišel tak, že chtěl vědět, proč pláče a ochutnal otrávený jogurt. Záchranná služba dceru odvezla do motolské nemocnice, kde ji, i přes vážná zranění trávicích orgánů, zachránili život.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám