Hlavní obsah

Případ zabetonovaných mrtvol: Za jednu patnáct let, druhá nemá vraha

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Recidivistovi Josefu Šimkovi potvrdil v úterý pražský vrchní soud patnáct let za vraždu Čechošvýcara, jehož tělo pak zakopal a zabetonoval ve stodole. Spoluobžalovaný Václav Štork dostal místo tříletého vězení stejně dlouhý podmíněný trest za nadržování. Rozsudek je pravomocný. Smrt ženy, jejíž tělo bylo také ve stodole objeveno, zůstává stále neobjasněná.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní v případě zabetonovaných mrtvolVideo: Novinky

 
Článek

Šimek podle rozsudku zavraždil před třinácti lety šestašedesátiletého Čechošvýcara, od kterého se předtím neúspěšně snažil získat pozemky v pražských Holešovicích.

V lednu 2003 ho zastřelil v centru Prahy jednou ranou z pistole do hlavy. Tělo pak odvezl do obce Záhornice na Nymbursku, kde jej ve stodole zakopal skoro do dvoumetrové hloubky a zakryl betonovou deskou. Letos v dubnu ho za to pražský městský soud poslal na patnáct let do vězení.

„Po stránce skutkové ani právní jsme nezjistili žádná pochybení. Je třeba zdůraznit, že to nebyl nikdo jiný než Josef Šimek sám, který se na odposlechu ke spáchání vraždy doznal,“ odůvodnil rozsudek předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Odmítl také tvrzení obhajoby, že Šimek nebyl při zaznamenaném hovoru zcela při smyslech. „Je zcela zřejmé, že to podstatné prohlášení obžalovaného nijak poznamenáno není,“ dodal Zelenka.

Zmírnění trestů

Šimek byl původně souzen i za vraždu ženy, jejíž tělo se našlo spolu s tělem Čechošvýcara, soudu se ale nepodařilo prokázat, že ji usmrtil on. Neprokázala se ani vina Václava Štorka (69), který měl Šimkovi podle obžaloby s vraždami pomáhat. Štork byl ale odsouzen na tři roky za nadržování, tedy za umožnění pachateli uniknout trestnímu stíhání, protože Šimkovi radil, jak lživě vypovídat na policii ohledně vraždy muže a jak svést vinu na někoho jiného.

Odvolací soud trest zmírnil na stejně dlouhý, ale podmíněný, s odkladem na čtyři roky. „Je třeba zdůraznit, že to byl Václav Štork, kdo v rámci odposlechu uvedl, že o mrtvolách v Záhornici věděl,“ uvedl Zelenka. „S ohledem na to, že předchozí trestná činnost obžalovaného je staršího data, a s ohledem na to, že společenská škodlivost jednání je zohledněna ve výši trestu, má zdejší soud za to, že ten trest v trvání tří roků je možno podmíněně odložit na čtyři roky,“ dodal soudce k uloženému trestu.

Dalším odsouzeným je Richard Novohradský, kterému Šimek pomohl zkrátit daně o 38 miliónů korun. Novohradský dostal na jaře od Městského soudu v Praze pětiletý trest. Odvolací soud ale skutek překvalifikoval na poškozování věřitele a uložil Novohradskému tři roky podmíněně.

Druhá vražda a podvod

Soudům se nicméně nepodařilo prokázat další dva žalované skutky, a sice vraždu ženy, jejíž tělo bylo nalezeno zabetonované spolu s tělem Čechošvýcara. Městský soud vzhledem k nedostatku důkazů musel konstatovat, že tato vražda zůstává neobjasněna. Soud také zprostil Šimka a jeho bratra Květoslava obžaloby z podvodu, kterého se měli dopustit na zavražděném Čechošvýcarovi právě kvůli holešovickým pozemkům.

Obžaloba se totiž opírala o zavádějící posudek, který ohodnotil pozemky na padesát miliónů korun, bratři jej přitom získali pouze za pět. Podle nově vypracovaného posudku ale tato cena odpovídala hodnotě pozemků a soud se k tomuto názoru přiklonil. Proti tomuto rozhodnutí se odvolalo státní zastupitelství, vrchní soud ale odvolání zamítl, protože bylo chybně podané.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám