Hlavní obsah

Přimícháváním metanolu chtěli výrobci vydělat, mysleli, že se zneutralizuje

Zlín

Předseda senátu zlínského krajského soudu Radomír Koudela ve čtvrtek přečetl výpovědi, které údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian učinil předloni na policii. Tehdy detailně popsal, jak s komplicem, majitelem firmy na výrobu autokosmetiky Tomášem Křepelou, namíchali smrtící směs s metanolem a předali ji hlavnímu distributorovi Jiřímu Vaculovi.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaní (zleva) Rudolf Fian, Jiří Vacula, Tomáš Křepela a Robert Sedlařík

Článek

Motivem jejich jednání prý byla vidina zisku. Fian později tyto výpovědi popřel. Třiačtyřicetiletý Slovák Fian krátce po zadržení v září 2012 vinu odmítal s tím, že líh neprodával. Při výsleších 21. září a 19. října 2012 ale mluvil jinak.

Kdybych věděl, co se může stát, že se látka nezneutralizuje, nikdy bych do toho nešel.
obžalovaný Fian

Podle ve čtvrtek čtených výpovědí mu prý Křepela řekl, že škodlivé účinky metanolu se dají odstranit, pokud se v poměru jedna ku jedné smíchá s etanolem. Fian prý poskytl menší vzorek Vaculovi a po jeho odsouhlasení se spolu s Křepelou pustili do výroby ve velkém.

Fian tvrdil, že mu Křepela dal k dispozici 5000 litrů metanolu a stejné množství etanolu. Metanol měl stát 10 korun za litr a etanol 75 korun za litr tekutiny. Litr výsledné směsi měl přijít na 42,50 Kč, Vaculovi ji chtěl prodat za 55 korun za litr. Křepela podle Fiana nejdříve pomoc s mícháním odmítal a Fianovi údajně nadával, nakonec ale svolil a pomohl i s dopravou.

Výpověď na policii byla emotivní  

Podle Fiana všechnu směs odebral Vacula. "Když se začali objevovat první mrtví, řekl jsem si, že je to v prdeli. Kdybych věděl, co se může stát, že se látka nezneutralizuje, nikdy bych do toho nešel," uvedl na policii Fian, který údajně z jedné tisícilitrové kostky směsi očekával zisk 5000 korun.

Foto: ti, Právo

Schéma metanolové chobotnice

Podle policisty, který se výslechu účastnil, byla Fianova výpověď velice emotivní. "Bylo vidět, že je mu to líto. Na tváři mu tekly slzy," popsal policista s tím, že výslech byl standardní a Fian si na nic nestěžoval.

Po půl roce ale svou výpověď zcela změnil. Tvrdil, že ji učinil pod psychickým nátlakem vyšetřovacích orgánů. Prý měl slíbené propuštění z vazby a podmíněný trest, a místo toho byl stejně jako Křepela a Vacula obviněn z obecného ohrožení se sazbou 12 až 20 let i výjimečným trestem včetně doživotí.

Četla se i zpráva ministerstva 

Fian i u soudu zopakoval, že líh nikdy nedodával. Vacula si prý objednal 4000 litrů nemrznoucí směsi, kterou mu s Křepelou dodali a kterou později vrátil. Stejně se hájí i osmatřicetiletý Křepela, který vinu odmítá od začátku. Pětapadesátiletý Vacula, který s policií spolupracuje, ale potvrdil, že od Fiana odebral líh. Tvrdí ale, že s ním a jeho odběrateli nemají spojitost dvě třetiny poškozených. Podle Vaculy Fian musel dodávat kontaminovaný alkohol ještě někomu jinému.

Podle obžaloby jsou muži zodpovědní za 38 mrtvých a dalších 79 kontaminovaných, kteří se otrávili od 3. září do konce roku 2012. Koudela poprvé četl i výpovědi některých svědků. Většinou to byli příbuzní zemřelých, kteří vypili otrávený alkohol koupený ve stánku v Havířově. Zazněla i výpověď muže, který po požití metanolu oslepl. Soud přehrával i kamerový záznam z areálu v Opavě, který zachycuje vrácení kostek se směsí Vaculou Fianovi a Křepelovi. Četla se také zpráva ministerstva zdravotnictví, podle které se před aférou otrava metanolem v Česku objevovala sporadicky.

Hlavní líčení pokračuje v pondělí. Podle Koudely budou vypovídat lidé, kteří původně figurovali mezi 31 obžalovanými, ale jejichž případy budou projednávat jiné soudy. Ve Zlíně je souzeno deset osob. Kromě tří hlavních aktérů je i další distributor stíhán pro obecné ohrožení a zbylých šest odběratelů a prodejců pro ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Koudela ale pět z nich upozornil, že i jejich jednání může být překvalifikováno na obecné ohrožení. I zbylí obžalovaní odmítají, že by o kontaminaci alkoholu věděli.

Reklama

Související témata:

Související články

Spis kauzy Metyl: otřesné čtení

Za dva týdny začne ve Zlíně proces, který nemá v české historii obdoby. V aféře Metyl je obžalováno 29 mužů a dvě ženy, mezi nimi hlavní strůjci metanolové...

Výběr článků

Načítám