Hlavní obsah

Primář dostal podmínku za záměnu své krve, nesmí pracovat jako lékař

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Bývalý přednosta chirurgie domažlické nemocnice Michal Kravec dostal v úterý u tamního okresního soudu trest za záměnu krve, kterou se chtěl vyhnout postihu za jízdu pod vlivem alkoholu. Podle rozsudku nařídil v nemocnici zdravotní sestře odebrat krev hospitalizovanému pacientovi, kterou pak vydával za svoji ve správním řízení. Za poškozování cizích práv mu samosoudce Milan Anderle uložil podmínku, peněžitý trest 40 tisíc korun a zákaz činnosti lékaře na 20 měsíců.

Primář Michal Kravec u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Zneužil svého postavení a svým jednáním jako lékař selhal. Vina byla prokázána důkazy, které tvoří ucelený řetězec,” řekl soudce Anderle.

Pětačtyřicetiletému lékaři policisté před dvěma lety při silniční kontrole naměřili v dechu půl promile alkoholu. Odvezli ho do nemocnice k odběru krve, přičemž vzorek byl negativní a přestupkové řízení bylo následně zastaveno.

Nemám tušení, kdo ji mohl vyměnit.
obžalovaný primář

Kravec prohlásil, že před jízdou nic nepil a rovněž odmítl nařčení se záměnou krve. „Sestra mi krev odebrala na chirurgické ambulanci pod dozorem policisty. Já jsem neměl důvod s krví jakkoliv manipulovat,“ prohlásil obžalovaný chirurg, který v současné době zastává post primáře chirurgie v nemocnici v Sušici.

Dodal, že původně policisté ani krevní zkoušku nepožadovali s tím, že podle nadýchaných hodnot by se jednalo pouze o přestupek. „Když jsme ale na služebně sepisovali protokoly, tak se situace změnila a policisté mě eskortovali zpět do nemocnice k odběru krve,“ dodal Kravec.

Předstíral operaci

Na otázku žalobce, jak si vysvětluje, že zkoumaná krev nebyla jeho, primář u soudu řekl: „Tohle si nedokážu dát dohromady. Nemám tušení, kdo ji mohl vyměnit. Vím ale o dvou případech záměny vzorku odebrané krve, které se v minulosti staly v domažlické nemocnici,“ prohlásil Kravec.

Primáře zastavili policisté v noci na 21. února 2014 v Mánesově ulici a při dechové zkoušce mu naměřili půl promile alkoholu. „Řidič nám poté oznámil, že je primářem a že ho volají do nemocnice k akutnímu zákroku u pacienta v ohrožení života,“ vypověděl před soudem policista Jiří Jansa a dodal, že ho tam s kolegou odvezli.

Podle něho si Kravec v nemocnici oblékl bílý plášť a odešel na operační sál. „Řekl, že tam za ním nesmíme, a tak jsme zůstali před dveřmi s tím, že kolega se snažil zjistit, zda na sále skutečně probíhá nějaká operace, neboť se nám nelíbilo, že by měl lékař provádět zákrok pod vlivem alkoholu. Asi po deseti minutách primář vykoukl ze dveří a divil se, že jsme stále tady,“ pokračoval policista.

Sestra vše přiznala

Po asi hodině a půl přišel za policisty zástupce ředitelky nemocnice s tím, že Kravec s nimi bude spolupracovat. „Opakovaně se podrobil dechové zkoušce, která byla opět pozitivní, a pak jsme ho převezli na obvodní oddělení k dalším vyšetřovacím úkonům. Tam sám sdělil, že chce krevní zkoušku, kterou předtím odmítal,“ řekl dále Jansa.

Proto policisté odvezli Kravce zpět do nemocnice, kde mu sestra na chirurgické ambulanci odebrala krev. „Nesledoval jsem, co se s krví děje. Sestra nám pak dala obálku se zkumavkou s krví označenou jménem,“ uzavřel policista.

Staniční sestra Věra Karbanová u soudu přiznala, že zkumavky vyměnila. „Primář to po mně chtěl, věděla jsem, že když to neudělám, tak letím z práce,“ uvedla Karbanová s tím, že později, když případ začala vyšetřovat policie, si ji Kravec zavolal do kanceláře.

„Řekl mi, že na mě spoléhá a že se mi bude revanšovat,“ prohlásila sestra. Za své jednání se stydí. „Beru to jako osobní selhání po psychickém nátlaku,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám