Hlavní obsah

Při zbraňové amnestii lidé odevzdali téměř šest tisíc zbraní, mezi nimi i historické kusy

Novinky, lsi
Praha

S rokem 2014 skončila zbraňová amnestie vyhlášená vloni 1. července. Půl roku mohli lidé beztrestně zlegalizovat zbraně, jejich hlavní části a střelivo. Za tuto dobu odevzdali občané téměř 5800 zbraní a 470 tisíc kusů střeliva. Mezi odevzdanou municí se našly i vzácné a netradiční kusy.

Foto: Policie ČR

Protitankový kanón D-44M

Článek

Nejčastěji lidé na policii odevzdávali pistole a revolvery. „Ne všechen materiál však mohli bezpečně přinést osobně, proto policejní pyrotechnici vyjeli k 330 případům, aby se postarali o odborné zajištění odevzdávané munice přímo na místě,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Policii však lidé odevzdali i kuriózní a zajímavé předměty, a tak se například strážci zákona setkali s protitankovým kanónem D-44M nebo s železničními třaskavkami, kterými se dával strojvedoucímu požadavek k zastavení vlaku.

Foto: Policie ČR

Pistole Bär z roku 1898.

Mezi odevzdané historické kusy patří například pistole Bär z roku 1898, dlaňová pistole Le Protector z roku 1882 nebo puška Dreyse model 1857, která byla vůbec první zbraní na světě, u které byl použit jednotný náboj.

Foto: Policie ČR

Puška Dreyse mod. 1857

„Všechny zbraně policisté nejprve odeslali na balistické expertízy. Do současné doby zatím nebyla prokázána spojitost žádné zbraně se spácháním trestné činnosti. Situace se však může změnit, neboť expertízy prozatím neskončily,“ informovala Nguyenová.

Foto: Policie ČR

Třaskavky používané k zastavení vlaku

Ve srovnání s minulou amnestií, která byla vyhlášena v roce 2009, odevzdali lidé o téměř dva tisíce zbraní méně. Tehdy bylo odevzdáno 7897 kusů a v roce 2003 4192 kusů zbraní. Nejslabší zbraňová amnestie proběhla v roce 1996, kdy bylo odevzdáno 3704 zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám