Hlavní obsah

Při vykládání letadla na Ruzyni poškozena zásilka radiofarmak

PRAHA

Při vykládání letadla ČSA na pražském ruzyňském letišti byly ve středu večer poškozeny obaly dvou zásilek s radiofarmaky pro nemocnice. Na místo byli okamžitě přivoláni hasiči a specialisté ze Státního ústavu pro jadernou a chemickou bezpečnost. Ti zjistili, že přepravní kontejnery nebyly poškozeny a radioaktivní látka neunikla.

Foto: Lenka Pokorná

Adventní trh na zámku v Dřítni ohlásil start předvánočního období.

Článek

Zásilka z Polska byla označena jako radioaktivní. Podle nákladního listu obsahovala ampule pro lékařské účely, uvedla mluvčí. Bezpečnost cestujících nebyla ohrožena a narušen nebyl ani provoz letiště, uvedla mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková.

"Byla tam naše chemicko-technická služba, která proměřením zjistila, že k úniku látky ani k úniku záření nedošlo," dodal mluvčí pražských hasičů Václav Hladík. Zásilku radiofarmak odvezli odborníci Státního ústavu pro jadernou, chemickou a biologickou bezpečnost.

Přeprava je běžná

Podle Jitky Novákové, mluvčí ČSA, jejíž pracovníci s nákladem manipulovali, se tento druh materiálu letadlem přepravuje úplně běžně. Příčny pádu se stále šetří. Nechtěla o nich vůbec  spekulovat. Jméno odesílatele, ani adresáta ČSA neposkytuje, reagovala na dotaz Práva.

Pro podobné situace existují přesné postupy, totožné pro celý svět. "Když člověk, který s tím manipuluje, zjistí, že se poškodil na něčem obal, musí to okamžitě hlásit svým nadřízeným složkám a na letišti. Pokud jde o radioaktivní materiál, volají se odborníci.

U nás na letišti to jsou hasiči, kteří rozhodnou, co dál. Zjistí-li, že nemají přesné přístroje, volají další odbornou pomoc. Postupuje se přesně podle manuálů, aby byla zachována bezpečnost na letišti i lidí, kteří s tím zacházejí," vylíčila stručně postup mluvčí ČSL Kovaříková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám