Hlavní obsah

Při večerním lyžování ve Špindlerově Mlýně se těžce zranil mladý Polák

Špindlerův Mlýn
Aktualizováno

Při nedělním večerním lyžování na sjezdovce Hromovka ve Špindlerově Mlýně se těžce zranil patnáctiletý polský lyžař. Mladík v plné rychlosti vylétl ze sjezdovky, spadl ze strmého svahu do lesa a narazil do stromu. Záchranáři v neděli také zasahovali u jednačtyřicetiletého muže, který si na zledovatělém vrcholu Sněžky zlomil nohu. Informoval o tom v pondělí mluvčí horské služby Radek Zeman.

Článek

Mladík, který měl na hlavě přilbu, při nárazu utrpěl velmi těžké poranění hlavy. „Nehoda se stala na otevřené, upravené a dobře osvětlené sjezdovce. Upozorňuji proto, že lyžaři by měli jezdit tak, aby vše zvládli a nepřeceňovali své síly a schopnosti," uvedl náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš.

Muž, který uklouzl na Sněžce, byl podle záchranářů špatně vybavený na cestu do horského terénu. Členové horské služby zraněného po základním ošetření umístili do vakuované matrace. „K dalšímu ošetření ale bylo nutné dostat muže dolů ze Sněžky. Protože je vrchol pokrytý ledovkou a jakýkoliv transport by byl riskantní, požádala horská služba o spolupráci vrtulník," uvedl Zeman.

Základem je dobrá obuv

Horská služba upozorňuje návštěvníky na zledovatělý terén na vrcholu Sněžky a na dalších místech v Krkonoších. „Pohyb je relativně bezpečný pouze s náležitým vybavením, především pak při použití náležité turistické obuvi. Nic takového ovšem zraněný muž neměl," uvedl zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Na hřebenech Krkonoš leží podle informací horské služby 24 centimetrů sněhu, v pondělí ráno bylo v nejvyšších partiích hor jasno. Teploty klesly zhruba pět stupňů pod bod mrazu. V lavinových katastrech platí první, tedy nejnižší, stupeň lavinového nebezpečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám