Hlavní obsah

Při srážce motoráků zemřel jeden muž, 36 zraněných

– STRAKONICE

Dva motorové osobní vlaky se ve čtvrtek čelně srazily na trati mezi Bavorovem a Blanicí na Strakonicku. Neštěstí si vyžádalo jeden lidský život a třicet šest zraněných - osmnáct těžce a osmnáct lehce. Nehodu nepřežil 64letý muž z Prahy. ČTK to v pátek řekl mluvčí jihočeské policie Dušan Klícha.

Foto: Pavel Čempěl

O Velikonočním pondělí se na bohumínském ledě bude bruslit naposledy.

Článek

Na místě zasahovali zdravotníci ze Strakonic, Prachatic a Českých Budějovic. Zraněné dopravovaly i dva vrtulníky z Českých Budějovic a Plzně.

Vlaky se střetly na trati Čičenice - Volary před čtvrteční 15. hodinou. Šlo o vlak z Prachatic do Čičenic a vlak z Čičenic do Volar, které jely čtyřicetikilometrovou rychlostí. Po nárazu oba vykolejily.

"Vlaky se srazily na těžko přístupném místě. Trať vede asi 15 metrů na náspu kolem řeky Blanice a z druhé strany pokračuje stráň," popsal mluvčí jihočeských policistů Dušan Klícha. Dodal, že zranění byli převezeni do nemocnice ve Strakonicích, Prachaticích, Českých Budějovicích a jeden byl letecky dopraven do Plzně.

Jak řekl mluvčí Drážní inspekce Jan Kučera, mezi zraněné patří oba strojvedoucí, kteří jsou v péči lékařů.

Přes pole pro pomoc

"Jel jsem zrovna do Prachatic a všichni si normálně povídají. Seděl jsem asi na čtvrté sedačce, když přišel silný náraz, hodilo to se mnou. Kluk, který byl vedle mě měl obrácené koleno a naříkal. Všude byly střepy a lidi se dostali na podlahu pod sedačky," popisoval strašný zážitek sedmnáctiletý cestující Tomáš Moule. "Pomohl jsem ven zakrvácené ženě, protože tam něco teklo a bál jsem se, že by to mohlo bouchnout," řekl.

"Potom jsem utíkal přes pole, kde jsem viděl baráky. Řekli mi, že je to Blanice, tam jsem zavolal hasiče i záchranku. Těm potom místní vysvětlili jak se k vlaku dostat," vysvětloval asi hodinu a půl po neštěstí Moule, který tvrdil, že šok nemá, ale přesto se třásl. "Hned potom jsem zavolal rodičům, aby se o mě nebáli," dodal Moule. Mluvčí policie Klícha poznamenal, že čtyřiašedesátiletý muž z Prahy, který při nehodě zemřel, seděl v přední části vagónu.

Selhání lidského faktoru

Lékaři z českobudějovické nemocnice ihned po oznámení nehody svolali tým asi třiceti doktorů včetně specialistů. Zatím ošetřují čtyři těžce zraněné a podle primáře Plastické a úrazové chirurgie Pavla Kopačky očekávají ještě asi deset pacientů.

Okolnosti na místě prověřují drážní inspektoři a policie. "Patrně nešlo o selhání techniky, ale člověka. Ovšem kdo konkrétně udělal osudovou chybu, bude teprve předmětem šetření. Na provozu se totiž účastní celá řada lidí," konstatoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Výše škody zatím nebyla vyčíslena.

Nejvážnější případy železničních neštěstí

1. července 2000 - Na úzkokolejné trati poblíž stanice Nová Včelnice na Jindřichohradecku se srazily vlaky společnosti Jindřichohradecké místní dráhy; tři lidé byli zraněni těžce, 16 osob utrpělo lehčí zranění různého charakteru.

23. prosince 2000 - Při srážce vlaků na okraji obce Nová Jezná v okrese Plzeň-sever zahynul strojvůdce osobního vlaku a osm cestujících bylo lehce zraněno.

10. května 2002 - Vojenský nákladní vlak s americkou vojenskou technikou, jenž směřoval z Německa přes Karlovy Vary na vojenské cvičení do VVP Hradiště, se u Vojkovic na Karlovarsku čelně srazil s českým nákladním vlakem. Srážku nepřežil třiapadesátiletý strojvůdce českého vlaku, zraněno bylo 14 amerických vojáků.

13. července 2002 - Na trati mezi Křímovem a Rusovou na Chomutovsku se srazily dva osobní vlaky; zraněno bylo 13 lidí, z toho dva těžce.

22. července 2004 - Jednu oběť a až 30 zraněných si vyžádala čelní srážka dvou osobních motorových vlaků u obce Blanice na Strakonicku.

Zdroj: ČTK 

Reklama

Výběr článků

Načítám