Hlavní obsah

Při požáru bytu zemřeli dva lidé, další dva jsou v kritickém stavu

– Česká Lípa • Aktualizováno
Právo, Novinky, Barbora Silná, Petr Nový, Jaroslav Švehla

Dva lidé zahynuli a tři další byli popáleni při nočním požáru v sedmém patře bytového domu v České Lípě. Všichni zranění byli ve vážném stavu převezeni do vinohradské nemocnice. Dva jsou v kritickém stavu. Mezi mrtvými je malé dítě a člověk, jehož věk ani pohlaví nejsou známy. Původní informace záchranářů, že při požáru zemřely dvě děti, policie nepotvrdila.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Vyhořelý byt v České Lípě

Článek

Podle policie v bytě zemřela dospělá osoba, při převozu do nemocnice zemřelo dítě. Případ policisté vyšetřují pro podezření z usmrcení z nedbalosti a z obecného ohrožení s následkem smrti.

Informace o věku usmrcených od záchranářů a policie se liší. Lékař záchranné služby Florent Natabu, který na místě zasahoval, ve čtvrtek dopoledne informoval, že na místě našli asi pětiletou dívku, která nebyla popálená, ale nadýchala se zplodin hoření. Dítě zemřelo.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Vyhořelý byt v České Lípě

Později záchranáři podle lékaře našli ohořelé torzo asi 15 letého člověka, u kterého se ale zatím nepodařilo zjistit, zda se jedná o ženu nebo dívku. Muž popálený na 12 procentech těla je podle záchranářů soused, který přispěchal do hořícího bytu na pomoc.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Pohřebná služba vynáší z domu rakev s ostatky jedné z obětí požáru.

Zranění převezeni na popáleninové centrum

Zranění byli v kritickém stavu převezeni sanitkou na popáleninové centrum v Praze na Vinohradech. Kvůli mlze nemohl vzlétnout vrtulník. Právo o tom informoval mluvčí záchranky Libereckého kraje Jan Slánský.

Dítě se lékaři snažili několik desítek minut oživovat, bohužel neúspěšně. Druhého člověka nalezli bez známek života v jedné ze zadních místností. Popálení dospělí jsou muži všichni ve věku kolem třiceti let. Jednomu z nich bylo 33 let, druhému 32. Věk třetího není znám.

"Jeden utrpěl popáleniny třetího stupně na 94 procentech těla, druhý stejně vážné popáleniny na 63 procentech. Oba jsou napojeni na dýchací přístroje. Třetí muž má popáleniny třetího stupně na 12 procentech těla, ten dýchá sám,“ řekla Novinkám ve čtvrtek ráno mluvčí vinohradské nemocnice Jana Jelínková.

Požár se rychle šířil

„Hořelo v bytě 2+KK. Hasiči nejprve na místě našli dvě popálené osoby, postupně našli čtyři zraněné a jedno ohořelé tělo,“ upřesnila mluvčí krajských hasičů Iva Michalíčková.

Hořet začalo krátce po jedné hodině ve čtvrtek v noci v posledním patře bytového domu v ulici Na Výsluní. Na místo vyrazily posádky záchranné služby z České Lípy, Hrádku nad Nisou i Liberce.

Podle některých informací lidé v bytě vařili pervitin. Požár se proto kvůli chemikáliím velmi rychle rozšířil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám