Hlavní obsah

Při potyčce zlomil ukrajinskému dělníkovi páteř, soud mu potvrdil pět let

– Praha
Novinky, bad

Za ublížení na zdraví s následkem smrti půjde 27letý Daniel Palivec ze severu Čech na pět let do vězení. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Praze, který zamítl Palivcovo odvolání proti dřívějšímu verdiktu krajského soudu. Muž během potyčky před třemi lety zlomil ukrajinskému dělníkovi páteř. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Palivec se odvolal kvůli tomu, že soudy podle něj nezjistily, co se přesně mezi oběma muži stalo. „Máme za to, že skutkový děj je správný,“ odmítl odvolání předseda senátu Jiří Lněnička.

„Obžalovaný musel vědět, že masivním útokem na hlavu poškozeného může způsobit smrt,“ dodal soudce s tím, že i výše trestu je v pořádku a mírnější postih uložit nelze. Palivec totiž navrhoval buď případ vrátit k liberecké pobočce Krajského soudu v Ústí nad Labem, nebo udělit podmíněný trest, vzhledem ke svému dosavadnímu bezúhonnému životu.

Palivec podle rozsudku téměř na den před třemi lety seděl s přáteli na zahradě domu v Jablonci nad Nisou. Kolem procházeli dva muži a obě skupiny na sebe začaly přes plot pořvávat. Po chvíli Palivec vyběhl ven a jednoho z mužů napadl „přesně nezjištěným způsobem tak, že u poškozeného došlo ke zvrácení hlavy do prudkého nefyziologického záklonu“.

Pětatřicetiletý Ukrajinec měl zlomených několik obratlů a pohmožděnou míchu, kvůli čemuž ochrnul. Dělník byl nejprve hospitalizován v liberecké nemocnici, pojišťovna ale jeho léčbu nehradila, a byl proto převezen do nemocnice v Užhorodu, kde později zemřel.

Znalec: Sám si páteř nezlomil

Palivec se u libereckého soudu hájil tím, že se proti němu Ukrajinec rozběhl v předklonu a trefil ho hlavou do rozkroku, poté oba spadli.

Soudní znalec ale vyloučil, že by si muž takovým způsobem mohl zlomit páteř. K tomu podle znalce došlo právě prudkým záklonem hlavy po silném úderu do hlavy, kopu mezi lopatky nebo škubnutím hlavy dozadu.

Palivec také musí liberecké nemocnici zaplatit škodu přes tři čtvrtě miliónu korun.

Liberecký soud původně mladíkovi uložil osmiletý trest, ten ale později vrchní soud o tři roky snížil. Palivec také v minulosti uspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu, který případ vrátil do Liberce k novému projednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám