Hlavní obsah

Při nehodě zabil dítě. Po 30 letech se prošetřuje, proč nebyl obviněn

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červenci tomu bude třicet let, kdy v malé obci na Klatovsku přejel autem šestiletého chlapce tehdejší příslušník Veřejné bezpečnosti J. E. (61). Ze smrti dítěte ale nikdy obviněn nebyl.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ z podnětu státního zastupitelství nyní otevřel Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV).

Má prošetřit, zda vyšetřování nehody tehdy probíhalo bez mocenského ovlivnění s ohledem i na to, že J. E. měl mít v té době vysoce postaveného příbuzného na ministerstvu vnitra.

Obdržela jsem písemné podání o tom, že nehoda byla tehdy nesprávně vyšetřena z důvodu politických tlaků a známostí.
žalobkyně Jiřina Vítovcová

Kdyby se ukázalo, že někdo z prominentů bývalého režimu skutečně zatlačil, aby případ skončil u ledu, hrozilo by mu i po tak dlouhé době stíhání za zneužití pravomoci veřejného činitele, neboť za určitých podmínek se na tyto trestné činy nevztahuje promlčecí doba.

„Obdržela jsem písemné podání o tom, že nehoda byla tehdy nesprávně vyšetřena z důvodu politických tlaků a známostí. Postoupila jsem ho proto na příslušný útvar k prověření,“ sdělila Právu šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová.

„Ačkoliv nám státní zástupce s odvoláním na tamní policii sdělil, že spis už byl skartován, tak se nám ho přesto podařilo dohledat. Kontaktovali jsme otce

mrtvého chlapce, aby mohl do spisu nahlédnout a některé věci upřesnit nebo doplnit, popřípadě vznést konkrétní námitky na postup vyšetřování,“ uvedl šéf ÚDV Pavel Bret.

Podle něho případ vyšetřovala tehdejší obvodní vojenská prokuratura v Plzni s ohledem na to, že dítě usmrtil příslušník SNB.

Znalec se přiklonil na stranu řidiče

„Tak jak jsme si ten spis prošli, nemáme zatím žádnou indicii, že by došlo k jakémukoliv ovlivňování vyšetřování. Jediným přímým svědkem události je podle těch dobových materiálů pouze ten bývalý policista, který děcko usmrtil,“ pokračoval Bret.

Proti řidiči, který sloužil jako dopravák, bylo zpočátku zahájeno trestní stíhání.

„Následně vyšetřující prokurátor přibral soudního znalce a na základě jeho posudku a výslechu dalších čtyř osob stíhání zastavil s odůvodněním, že jmenovaný se trestného činu nedopustil,“ řekl dále Bret. Jak doplnil, znalec dospěl k závěru, že dítě vyběhlo v okamžiku, kdy řidič už srážku nemohl odvrátit.

„Nyní chceme tohoto znalce z oboru dopravy a soudního lékařství vyslechnout. Uvažujeme i o tom, že bychom nechali zpracovat revizní znalecký posudek zejména s ohledem na to, zda v tom původním posudku znalec zvážil všechny okolnosti,“ dodal Bret. Upozornil na to, že vyšetřovatel ÚDV bude ve věci provádět i další úkony. „Nechceme se opírat pouze o původní spis,“ uzavřel Bret.

J. E. se Právu nepodařilo kontaktovat, otec mrtvého chlapce prostřednictvím pracovnice obecního úřadu v místě bydliště vzkázal, že o žádnou medializaci nestojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám