Hlavní obsah

Při nehodě lanovky na Ještěd prasklo tažné lano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ředitel provozu osobní dopravy Českých drah, které lanovku na Ještěd provozují, uvedl, že při nedělní nehodě došlo k destrukci tažného lana. Při neštěstí se jedna ze dvou kabin zřítila a zahynul v ní průvodčí.

Zřícená lanovka na JeštědVideo: Aktu.cz

 
Článek

Na tvrzení ředitele provozu osobní dopravy odkázala Česká televize. Proč lano prasklo, je předmětem vyšetřování, které může trvat měsíce.

Lanovka na Ještěd je provozována pomocí několika lan, nosného, tažného a přítažného. Nosné má průměr 45 mm a je napínáno závažím v dolní stanici. Tažné a přítažné lano mají shodně 22 mm. Po nosném laně se lanovka pohybuje, tažné lano ji tahá, přítažné zajišťuje vzájemnou polohu s druhou kabinou.

Pád lanovky na Ještěd se šetří jako obecné ohrožení, zjišťování příčin potrvá měsíce

Krimi
Foto: Aktu.cz

Nosné a tažné lano u lanovky na Ještěd

Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského se u tažných lan provádí defektologická kontrola každé dva roky. Poslední kontrolou lano prošlo loni v listopadu. "Další defektoskopickou zkoušku znalec doporučil provést do listopadu 2022," doplnil Šťáhlavský.

Nehoda lanovky na JeštědVideo: Aktu.cz

V Liberci spadla kabina lanovky na Ještěd, zahynul průvodčí

Krimi

Drážní inspekce odhaduje, že vyšetřování příčiny nehody potrvá nejspíš měsíce. "Podle zákona máme na vyšetření mimořádné události na drahách až 12 měsíců," řekl mluvčí inspekce Martin Drápal. Inspektoři se podle něj budou zabývat jak dokumentací, tak i tím, jak vypadaly technické prohlídky nebo vyjádřením pracovníků dráhy.

FOTO: Tragický pád lanovky na Ještědu

Krimi

Při nedělní nehodě zahynul průvodčí, který v kabině jedoucí směrem dolů cestoval sám. Kabina se zřítila z 30 metrů. Z druhé kabiny, v níž jelo 14 lidí včetně dalšího průvodčího, všechny osoby evakuovali hasiči-lezci. Cestující neutrpěli žádná zranění, pouze šok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám