Hlavní obsah

Při nechráněném sexu nakazil tři ženy žloutenkou, soud mu zpřísnil trest

Novinky, bad
Praha

Za úmyslné nakažení tří žen žloutenkou typu B nechráněným pohlavním stykem si odsedí muž z Liberecka šest let ve vězení. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Praze, když na základě odvolání státního zastupitelství zpřísnil muži původně pětiletý trest. Muž se hájil tím, že o závažnosti své nemoci nevěděl a nikoho nakazit nechtěl. Verdikt je pravomocný.

Foto: Novinky/Právo

Článek

„O skutkových zjištěních v podstatě nejsou pochybnosti,“ uvedl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek zejména s odkazem na posudkové lékařské zprávy.

„Nicméně z podnětu odvolání státního zastupitelství jsme rozsudek zrušili a dáváme zcela za pravdu toho odvolání, pokud jde o právní posouzení celé věci. Je nelogické, aby na jednu stranu byl uznán vinným z šíření nakažlivé nemoci, a nikoliv oním těžkým ublížením na zdraví, které jde v podstatě s tím prvním ruku v ruce,“ dodal soudce s tím, že jde o velmi závažné nakažlivé onemocnění. „Pan obžalovaný je přinejmenším průměrně inteligentní a musel vědět, jakou chorobou trpí,“ uzavřel Hodoušek.

Dvaačtyřicetiletý muž mezi roky 2012 a 2015 nakazil v Liberci nechráněným pohlavním stykem tři ženy hepatitidou typu B, i když podle obžaloby už od roku 2008 věděl, že je žloutenkou nakažený. Muž se hájil tím, že nikoho nakazit prý nechtěl, o svém zdravotním stavu údajně nebyl dostatečně informovaný.

Musel o tom vědět

Podle státní zástupkyně muž nepochybně věděl, že může poškozené nechráněným pohlavním stykem žloutenkou nakazit. Státní zástupkyně také navrhovala přísnější trest, protože v prvním případě nakažení byl muž odsouzen pouze za šíření nakažlivé nemoci, a nikoliv i za těžké ublížení na zdraví, kterého se navíc dopustil opětovně.

Podle obhajoby bylo jednoznačně prokázáno, že obžalovaný o nákaze nevěděl. V jeho těle se navíc prý objevuje jen minimální procento viru žloutenky typu B, a proto je těžko odhalitelná. Dlouho prý tak žil v domnění, že nemůže nikoho nakazit. „Opravdu jsem to nevěděl a nebyl v tom úmysl, abych někoho nakazil,“ prohlásil nakonec obžalovaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám