Hlavní obsah

Při loupežích muž brutálně pobodal dvě ženy

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Josef Žák, který podle obžaloby loni v listopadu během půl hodiny napadl a zranil nožem v ruce dvě ženy v Ústí nad Labem a okradl je, stanul v úterý před senátem ústeckého krajského soudu. Obžaloba viní notorického gamblera z trestných činů loupeže a neoprávněného držení platební karty.

Článek

Šedesátiletý recidivista nejdříve večer bodl bez varování nic netušící pětatřicetiletou ženu do zad a hrudníku v ulici Hradiště v centru města. Když upadla na zem, vzal jí tašku a utekl. Stejně jako další lupičova oběť žena trpí posttraumatickou stresovou poruchou a léčí se u psychiatra.

V ulici U Pivovarské zahrady pak sedmkrát bodl třiapadesátiletou ženu a dožadoval se přitom její kabelky. Žena dodnes nemůže kvůli útoku spát, straní se lidí a dokonce se odstěhovala z města k dceři do Děčína. Obě ženy dodnes podle svých slov nechápou, proč je Žák při okradení i pobodal.

Po přepadení šel rovnou do herny

Žák před soudem působí smířeným dojmem. Osudný den nešel do práce a od rána popíjel pivo. Po napadení žen šel s ukradenými penězi rovnou do herny, kde ho zatkla policie. "Z toho, z čeho jsem obžalován, si nepamatuji nic konkrétního. Ten nožík na houby u sebe nosím běžně," řekl soudu klidně působící Žák a omlouval se zraněným ženám.

Jeho řádění viděla řada svědků, kteří ho poznali, stejně, jako první z obětí i při rekognici. Podle mínění znalců má ale Žák v případě, že přestane pít alkohol a nebude hrát automaty, šanci se vrátit do společnosti. Navrhují proto protialkoholní léčbu ambulantní formou. "Už několikrát jsem se chtěl zabít konzumací prášků, rtuti a repelentu, protože nezvládám alkohol a automaty," tvrdí Žák.

Zdravotní pojišťovny žádají po Žákovi uhradit 75 000 korun za léčbu obou žen. Soud chce vynést rozsudek již ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám