Hlavní obsah

Při krádeži kola málem ubodal jeho majitele, dostal 11,5 roku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Téměř do role oběti se ve čtvrtek před soudem pasoval sedmatřicetiletý Tomáš Antonín. Loni o prázdninách se vydal krást kola, jenže ho u toho nachytal majitel bicyklů. V následné potyčce zloděj vytáhl nůž a majitele kol pobodal na krku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Antonín s trestem spokojený nebyl.

Článek

Při výslechu se pak Antonín hájil, že byl napaden a jen se bránil. Na takovou historku ale soud neslyšel a za pokus vraždy poslal Antonína na 11,5 roku za mříže.

K události došlo loni 26. srpna na Brněnsku. Antonín se společně se svým kumpánem Janem Brázdou domluvili na tom, že ukradnou dvě horská kola, podle všeho na objednávku. Antonín se vybavil kleštěmi a společně s Brázdou se vydal na lup. Před půlnocí se pak pustili do díla. Jejich cílem byla dvě horská kola upevněná na střeše osobního auta.

Jen těsně minul žíly

Avšak hluk při krádeži vzbudil majitele kol, který s křikem vyběhl ven z blízkého domu. Brázda skočil na právě ukradené kolo a šlápl do pedálů, stejně tak se zachoval i Antonín. Jenže majitel bicyklu ho asi po třiceti metrech dostihl.

„Antonína strhl z kola a chytil ho do kravaty. Obžalovaný ho poté bodl nožem třikrát do krku, dvakrát do ramene a jednou do lýtka. Poté, co ho napadený pustil, utekl. Nůž jen těsně minul velké žíly na krku,“ konstatoval předseda senátu Aleš Novotný.

Antonín se hájil tím, že se jen bránil útoku. „Ten chlap mě dohonil a zvedl mě tak, že jsem dotýkal země jen špičkami nohou. Když mě postavil zpět, stál jsem k němu zády a on mně dal několik hlaviček do zátylku. O žádném bodnutí jsem nevěděl, nechtěl jsem mu nijak ublížit,“ tvrdil Antonín, jehož advokát pro něj chtěl jen trest za pokus zabití. Soudce Novotný ale takovou možnost rezolutně odmítl s tím, že trest za zabití rozhodně nemůže požadovat člověk, který sám vyvolá násilné jednání.

„Obžalovaný mohl kolo zahodit a utéct. Jenže on to neudělal a byl fyzicky dostižen. Nůž držel vědomě v ruce, soud neuvěřil tvrzení, že o něm vůbec nevěděl. V tu chvíli, kdy ho dostihl majitel kola, udělal to nejhorší, co mohl. Obžalovaný není primární agresor, jeho chování se mu ale vymklo z rukou. Chtěl si zachránit svobodu tím, že uteče, nechtěl cíleně nikoho zabít, ale musel si být vědom toho, co se může stát,“ vysvětil trest Novotný.

Antonínův komplic při krádeži Brázda u soudu dostal 2,5 roku. Případ ale ještě není u konce, Antonín se totiž proti trestu na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám