Hlavní obsah

Při instalaci sochy prezidenta Wilsona se v Praze poprali sochaři

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Michaela Urbanová

Socha Woodrowa Wilsona vyvolala u Hlavního nádraží v Praze nečekané pozdvižení. V pondělí se tam krátce po poledni strhla rvačka sochařů, a to přímo před zraky novinářů. Stalo se tak při příležitosti prostorové zkoušky umístění 3,5 metru vysoké sochy bývalého amerického prezidenta.

Článek

V okamžiku, kdy měl být na výškové plošině ve Vrchlického sadech vyzdvižen polystyrénový model této sochy, napadl sochař Michal Blažek přihlížejícího sochaře a restaurátora Oldřicha Hejtmánka. Blažek, jakožto vítěz sochařské soutěže, měl zhotovit sochu Woodrowa Wilsona.

K tomuto kroku ale požadoval odlitek busty, který je v úschově Národního muzea. Bustu Wilsona ale nezískal, neboť mu ji Národní muzeum neposkytlo. To Michala Blažka rozlítilo natolik, že začal nejdříve slovně napadat přihlížejícího Oldřicha Hejtmánka.

Tomu totiž bustu Národní muzeum kdysi půjčilo a právě on zhotovil onen odlitek. Blažek ho ale prohlásil za zloděje. Neudržel své nervy na uzdě a dal Hejtmánkovi pěstí do obličeje. Poté raději utekl. Napadený sochař má po incidentu nateklé čelo a skončil ve Vojenské nemocnici.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Napadený sochař Oldřich Hejtmánek

Ostatní akademičtí sochaři prohlašují, že celá soutěž byla fraška. Podle jejich slov ji vyhrál amatér a ještě navíc blázen, který napadá slušné lidi.

Celému "divadlu“ přihlíželi také Američané, kteří se na sochu Wilsona přijeli podívat. Z incidentu byli zklamaní stejně jako organizátorka akce, která řekla: „Je mi líto, že se o této soše teď bude mluvit jen ve spojitosti s touto rvačkou. Socha měla být symbolem demokracie“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám