Hlavní obsah

Prezidium požaduje vyšetřování důstojníka ÚOOZ

– PRAHA
Právo, Pavel Blažek

Důstojníci elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se dostali pod drobnohled policejního prezidia a Inspekce ministra vnitra (IMV). Prokázalo se totiž podezření, že svévolně vystupují pod falešnými jmény. Právo na to upozornilo minulý týden v sobotu na konkrétním případě důstojníka ÚOOZ z odboru zločineckých struktur Filipa Krause.

Článek

Ten již několik let dokonce podepisuje i policejní protokoly falešným jménem Petr Skála. Podle policejního prezidia je tato svévole trestným činem. "Vystupování důstojníka Krause pod smyšleným falešným jménem jsme vyhodnotili jako podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. To jsme předali IMV," řekl v pátek Právu ředitel úřadu republikové kriminálky Jan Švejdar.

Uvedl, že inspekci byla předána všechna fakta obsažená v dotazech Práva, která byla policejnímu prezidiu zaslána minulý týden. "Z pozice policejního prezidia faktům předaným Právem věnujeme také pozornost. Podřídíme ÚOOZ důkladné kontrole. Je nutná a bude soustavná," zdůraznil Švejdar.

Jak se ke kontrole policejního prezidia postaví ředitel ÚOOZ Jan Kubice, se teprve uvidí. Letos několik dnů před volbami totiž Kubice v tajné zprávě předané sněmovnímu výboru pro obranu a bezpečnost obvinil vládu, policejní prezidium, ministerstvo vnitra a IMV z ovlivňování práce ÚOOZ mimo jiné tím, že IMV šetří podezření z trestné činnosti právě v odboru zločineckých struktur ÚOOZ.

A na důkaz vznesených obvinění sebou vzal na jednání výboru právě šéfa zmíněného odboru Hynka Vlase a jeho podřízeného Jaroslava Hrušku. Ti měli v neveřejném zasedání výboru napadnout IMV i policejní prezidium.

Mnoho podezřelých souvislostí

Ředitel IMV Miroslav Borník dal včera Právu najevo, že se Kubiceho útoky nenechá odradit. Šetření inspekce bude podle něj pokračovat i směrem do ÚOOZ. "Kroky policejního prezidia směrem k ÚOOZ vítáme. Důstojníka Krause jsme začali v přísném utajení prověřovat již letos v dubnu. S prvními poznatky přišel náš pracovník Richard Klimša. Toho pak na začátku června na Nově v pořadu Inspektor Klimša zasahuje slovně obvinili z přijetí úplatku 109 tisíc eur. Bez důkazu. Zabýváme se i touto časovou následností a dalšími souvislostmi," řekl.

Shromažďování a vyhodnocení podezřelých okolností okolo Krause a odboru zločineckých struktur ÚOOZ nebude jednoduché. Kraus jako policista má odhalovat bossy organizovaného zločinu ve vietnamské komunitě. Podle poznatků předaných policejnímu prezidiu Právem však udržuje v této komunitě řadu nadstandardních vztahů. Loni na jaře dokonce Kraus vycestoval za nejasných okolností do Vietnamu v doprovodu na Slovensku žijícího Nguyen Trong Mai Lama, kde se měl Kraus prezentovat jako investor.

"Cestu do Vietnamu, financování cesty, důvody a údajné vystupování v roli investora šetří inspekce. Přísluší jí to ze zákona," odpověděl na dotazy Práva Švejdar. "Známe tyto skutečnosti. Zabýváme se jimi," řekl včera Právu pracovník IMV.

Pátrání Interpolu

Pracovníci IMV budou mít řadu problémů s osobními propletenci Vietnamců napojených na Krause, který velmi často používá jako tlumočníka Antonína Nguyena (výjimku ze zákona pro překládání mu letos udělila komisařka Lubinová z finanční policie, pozn. red.). "Sestra tohoto tlumočníka je manželkou vietnamského občana Duong Duc Thinha, po kterém pátrá Interpol pro rozsáhlou trestnou činnost. Každý vyslýchaný Vietnamec to ví a uvědomuje si, co ho čeká, jestliže nebude vypovídat podle pokynů Antonína Nguyena. Ten se mimochodem původně jmenoval Nguyen Anh Tuan, nikoli Antonín," vysvětlil Právu kriminalista, který prostředí vietnamské komunity dobře zná.

"Zatykač Interpolu máme a pátráme po Duong Duc Thinhovi. Prověřujeme informace, podle nichž tato hledaná osoba vystupuje s doklady, na nichž je nepravé datum narození," řekl Právu Švejdar. Hledaný Tninh je už i v centru pozornosti Finanční policie. Zakoupil totiž v ČR nemovitosti v mnohamiliónové hodnotě. "Prověřuje se i zákonný původ peněz Duong Duc Thinha," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Tajemství ve spisech

Odhalit bossy vietnamského organizovaného zločinu a jejich napojení na zkorumpované policisty, celníky, úředníky obcí a státních orgánů nebude pro IMV a policejní prezidium snadné. Fakta jsou totiž roztříštěna v různých policejních spisech různých útvarů. Usvědčují bossy ze lhaní při výsleších, podplácení policistů a z další kriminální činnosti.

"Pan Nhuan (Duong Duc) k nám přišel spolu se svým bratrem, panem Thinh Duc Duong a chtěli... půjčit nějaké peníze na zaplacení obhájce a podplacení policie," vypověděl loni při výslechu jeden příslušník vietnamské komunity. Sdělil loni v dubnu v kauze ČTS: FIPO-45/ND-2005 policejní komisařce Lubinové další závažné skutečnosti. Není jasné, zda již byly prověřeny. Lubinová totiž na podpisové části protokolu jako dalšího policistu uvedla nadporučíka Petra Skálu. Tedy Krausovo falešné jméno a hodnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám