Hlavní obsah

Převaděčský gang si za rok vydělal 18 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po ročním sledování policisté pozatýkali toto úterý převaděčský gang, který dostával za hranice běžence z Afghánistánu, Pákistánu a Vietnamu. Skupinu tvořilo třináct Čechů a čtyři cizinci, kteří si převedením 600 běženců vydělali 18 miliónů korun.

Foto: Milan Haluška

Peníze dostanou například mažoretky z karvinského Juventusu

Článek

"Hlavními organizátory jsou cizinci, z toho jedna žena. Češi pro ně zajišťovali servis, např. převozy migrantů, jejich ubytování a také ilegální přechody přes hranice," sdělila dnes mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová, která o akci s krycím názvem Klas informovala.

Migranti přitom u nás často zneužívali azylová řízení. "V azylových zařízení vyčkali na kontakt od hlavních organizátorů a pak buď pěšky nebo v kamiónech přešli hranici do Německa či Francie," pokračovala Kosinová.

Cena za celou cestu ze země původu až do cílové země pro jednoho člověka se mohla vyšplhat až na 10 tisíc dolarů. Podle Kosinové si skupina vydělala kolem 18 miliónů korun.

Cizinci mají u nás statut uprchlíka

Česká policie zadržela 16 členů skupiny na území naší republiky. Dalšího muže zatkli jejich slovenští kolegové a bude vydán k trestnímu stíhání do Česka. Všichni byli obviněni ze zločinného spolčení a nedovoleného překročení státní hranice, za což jim hrozí až 10 let vězení. "Českobudějovický soudce na všechny hlavní pachatele a jednoho Čecha uvalil vazbu," dodala Kosinová.

Jeden z organizátorů přitom v minulosti za stejnou trestnou činnost seděl dva roky ve vězení. Policie se tehdy zajímala také o jeho partnerku, dnes taktéž obviněnou. Oba žijí v republice od roku 1986 a mají přiznán statut uprchlíka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám