Hlavní obsah

Převaděč pašoval na jihu Čech irácké děti v kufru auta

– Jindřichův Hradec

Policisté na jihu Čech zadrželi v noci na neděli iráckého převaděče, který v autě vezl dvě ženy a šest dětí ve věku od 7 do 11 let. Dvě z nich jely v kufru auta. Policisté Iráčana zadrželi a auto zabavili.

Foto: Policie ČR

Auto, ve kterém uprchlíci cestovali.

Článek

Policisté si auto vybrali ke kontrole u Halámek na Jindřichohradecku, protože mělo belgickou značku. Řidič měl platný pas a povolení k pobytu v Belgii, posádka však žádné doklady neměla, a proto vzbudila u hlídky podezření, že jde o uprchlíky a převaděče.

„Do České republiky přivážel z Rakouska dvě ženy a čtyři děti, také z Iráku. Podezření policistů, že jde o převaděče s „klienty“ se pak potvrdilo, když v kufru vozidla objevili další dvě děti. Všichni směřovali pravděpodobně do Belgie,“ informoval mluvčí policie Jiří Matzner.

Foto: Policie ČR

Auto, ve kterém uprchlíci cestovali

Šofér skončil v policejní cele a posádka v uprchlickém táboře. Převaděč je podezřelý z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

137 běženců za týden

„Vozidlo policisté 'převaděči' zabavili, bylo použito ke spáchání trestného činu a může propadnout ve prospěch státu. Jde tak již o třetího zadrženého převaděče v Jihočeském kraji,“ konstatoval Matzner.

V uplynulém týdnu policisté v celé zemi našli 137 nelegálních migrantů. Všichni cestovali s převaděči, kterých policisté zadrželi a obvinili celkem osm. Šlo o státní příslušníky Palestiny, Ruska, Švédska, Belgie, Libanonu a SRN.

Reklama

Výběr článků

Načítám