Hlavní obsah

Přes 100 kilogramů marihuany za pět miliónů našli policisté na Broumovsku

Právo, Ludmila Žlábková
Náchod

Dvě plně automatizované pěstírny marihuany se v těchto dnech podařilo odhalit krajským a náchodským kriminalistům na Broumovsku. V této souvislosti byli zadrženi čtyři muži ve věku 27 až 57 let. Podle názoru policistů měla droga skončit na černém trhu v sousedním Polsku. Při jejím prodeji mohli pěstitelé vydělat až 5 miliónů korun.

Foto: Policie ČR

Pohled na část nelegální pěstírny marihuany, objevené na Broumovsku.

Článek

„Třem z obviněných hrozí až dvanáctileté tresty, nejmladšímu 5 let vězení. Dva budou stíháni vazebně,“ potvrdila mluvčí policie Ivana Ježková. Policie zajistila 450 různě vzrostlých rostlin marihuany, 5 kg marihuany již usušené a více než 100 kg částí rostlin v surovém a částečně usušeném stavu.

„Podle velmi předběžných odhadů by z tohoto množství bylo možné usušit k prodeji zhruba 15 až 20 kg drogy. Běžně se cena kvalitní marihuany pohybuje od 200 do 250 korun za 1 gram. Můžeme tedy hovořit o zajištěném zboží v předběžné hodnotě kolem 5 miliónů korun,“ upřesnila Ježková.

Hlavním pěstitelem je obviněný 31letý muž z Broumovska, který soukromě podniká v živočišné i rostlinné výrobě. Vzhledem k tomu, že se podle svých slov dostal do dluhů, rozhodl se pro tento obchod. Sám je dlouhodobým uživatelem marihuany a disponoval tedy potřebnými znalostmi a zkušenostmi.

Pěstitel používal kvalitní semena

K výsevu používal kvalitní semena odrůdy tzv. Bílý Rus, která jsou relativně jistou zárukou vysokého obsahu THC v rostlině. Po prvotních úspěšných pokusech v pěstírně ve svém vlastním objektu rozšířil pěstování drogy i do pronajatého objektu ve vedlejší obci. Tuto poměrně dobře skrytou halu vybavil sofistikovaným zařízením, které fungovalo plně automaticky bez potřeby zásahu lidské ruky.

„Samotné kriminalisty překvapily technologie, které zajišťovaly v přesně určených poměrech a intervalech zavlažování, hnojení, svícení, ionizování, přívod a odvod vzduchu, topení a podobně. K tomu zde byla nainstalována čidla, termostaty a celá hala byla protkána elektronikou a rozvody, zajišťujícími pro rostliny co nejlepší podmínky k růstu. Veškerou technologii, v předběžně odhadované ceně kolem 700 tisíc korun, kriminalisté rovněž zajistili,“ upřesnila Ježková.

Podle výpovědi obviněného muže od podzimu 2011 do současné doby vypěstoval minimálně 820 kusů indického konopí setého. Drogu ale podle svých slov prodával pouze za 90 korun za gram.

Polák si přijel pro marihuanu za 450 tisíc

Další dva obvinění pomáhali s pěstováním konopí, čtvrtým je 28letý Polák, který je podezřelý, že za hlavním organizátorem přijel s cílem nakoupit 5 kilogramů usušené marihuany. Podle dosud zjištěných informací měl pro tento účel připravenou hotovost ve výši 450 tisíc korun, kterou u něho kriminalisté zajistili. V době zadržení měl u sebe i velkou cestovní tašku, která byla pravděpodobně určená na přepravu nakoupené drogy zpět do Polska.

„Při vyšetřování vyšlo najevo, že si hlavní obviněný již v prvopočátku pěstování zajišťoval kontakty s odběratelskou sítí v Polsku. Pokud by kriminalisté jeho aktivity nepřekazili, byl by schopen vypěstovat a usušit zhruba 35 kilogramů velmi kvalitní žádané drogy ročně, což by mu i při nízké ceně, kterou si stanovil, vynášelo každý rok více než 3 milióny korun. Zřejmé také je, že drogu neprodával tzv. drobným odběratelům. Vždy nabízel množství větší a byl připraven na odebrané zboží dát i množstevní slevu,“ dodala Ježková.

Reklama

Výběr článků

Načítám