Hlavní obsah

Přepadení peněžních ústavů režíroval bývalý žoldák cizinecké legie

– Hradec Králové
Právo, René Chvalina

Na lavici obžalovaných u Krajského soudu v Hradci Králové usedla ve středu trojice mužů, kterým obžaloba klade za vinu pět loupežných přepadení. Bývalý příslušník cizinecké legie Pavel Souček měl podle obžaloby od 23. srpna do 22. září loňského roku přepadnout čtyři pošty a jednu pobočku České spořitelny. Ve všech případech mu měli střídavě pomáhat Martin Zuzánek a Petr Vobořil.

Foto: René Chvalina

Šéfem gangu měl být bývalý žoldák cizinecké legie Pavel Souček (vlevo), záda mu v autě údajně kryl Petr Vobořil (vpravo).

Článek

Podle soudního spisu si měla trojice za dobu svého řádění ve východních Čechách přijít na částku takřka 300 tisíc korun.

Ve většině případů byl jejich scénář a rozdělené role jasně dané. Souček s plynovou pistolí přepadával a Zuzánek s Vobořilem na něj čekali v nastartovaném voze. Prvním přepadeným peněžním ústavem se 23. srpna stala pobočka České pošty na Pardubicku.

S pistolí v ruce a maskován kuklou

Kolem 09:00 tam prý Souček vstoupil s pistolí v ruce a kuklou na hlavě. "Zbraň namířil na její zaměstnankyně a se slovy „chci peníze“ si vynutil vydání peněžní hotovosti ve výši 25 tisíc korun. Poté z místa uprchl a nastoupil do nastartovaného vozidla řízeného Zuzánkem," stojí v obžalobě.

Stejný scénář trojice podle obžaloby zopakovala o tři dny později v Hradci Králové, kde se jejich terčem stala opět pošta. Poslední srpnový den pak měli Souček s Vobořilem přepadnout pobočku České spořitelny na Chrudimsku, odkud si odnesli téměř 160 tisíc korun. Za dalších čtrnáct dní si gang měl z hradecké pobočky České pošty odnést 27 tisíc korun. V dalších dnech měli přepadnout ještě dvě úřadovny pošty v Hradci Králové.

Souček se k loupežím přiznal

Šéfem celé party měl být Souček, který se loni vrátil co Čech po tříletém působení v cizinecké legii. "V roce 2011 jsem se vrátil do Čech a kvůli ochraně mé rodiny jsem zde existoval pod falešnými doklady. Bohužel jsem všechny své peníze špatně investoval a o vše přišel," uvedl u soudu Souček. "Nemohl jsem sehnat zaměstnání. Přišel jsem tedy s nápadem na loupežná přepadení. Polovinu peněz z těch přepadení jsem dal přítelkyni na mou malou dceru a zbytek jsem měl na živobytí,“ vysvětloval své pohnutky bývalý žoldák s tím, že svého činu upřímně lituje. Zároveň se omluvil všem poškozeným.

Dalším z lupičů byl podle obžaloby nezaměstnaný Zuzánek, který přišel o řidičský průkaz a tím i o zaměstnání řidiče kamionu. "Hledal jsem práci, byl jsem zoufalý, potřeboval jsem peníze. Teď vím, jaká to byla blbost přistoupit na ta přepadení. Nevím, kde jsem měl hlavu. Byl jsem úplný bezmozek," zpytoval svědomí Zuzánek s tím, že šlo vše řešit jinak.

Třetím do party byl podle obžaloby Vobořil, který jako jediný ze všech nechtěl připustit svou vinu a jeho výpověď u soudu si výrazně odporovala se spisem z předběžného řízení. Zuzánek i Souček potvrdili, že Vobořil sloužil jen jako řidič, ale že o přepadeních věděl.

"O loupežích jsem se dozvěděl až při třetím přepadení, myslel jsem, že si dělají srandu. Dělal jsem jen řidiče. Byla to má klukovská nerozvážnost,“ bránil se Vobořil. Přesto přiznal, že peníze z přepadení rozdělené rovným dílem přijímal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám