Hlavní obsah

Přepadená taxikářka poznala lupiče

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Devětatřicetiletá Dana Ryglová z Domažlic pomohla kriminalistům usvědčit z loupeže devatenáctiletého mladíka z Plzně. Ani na vteřinu nezaváhala a ukázala na muže, který ji jako řidičku taxíku přepadl a oloupil koncem loňského listopadu v Úboči na Domažlicku.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Pro prvního chlapečka a první holčičku měli hejtman Josef Bernard a radní Milena Stárková připravené drobné dárky i finanční dar.

Článek

"Když jsem ho po více než dvou měsících znovu uviděla za tím sklem stát mezi figuranty, vrátily se mi vzpomínky na prožité chvíle strachu, kdy jsem nevěděla, zda vůbec přežiji," říká taxikářka, kterou přepadení od práce neodradilo. Ale hned dodává druhým dechem: "Teď, když ho chytili, budu klidnější."

Lupiče policisté zatkli v pondělí. Policejní rada ho obvinil z loupeže a nyní čeká v cele předběžného zadržení do rozhodnutí soudu o vazbě. Ve světě zločinu není ale žádným nováčkem. Je podezřelý, že byl například členem přepadového komanda, které v kuklách v průběhu loňského roku přepadávalo v Plzni fitnesscentra a solária.

"Vyšetřujeme ho pro pět případů loupeží, zpronevěry a krádeže," upřesnil šéf plzeňských policistů Josef Chyba. Obviněný mladík si pětadvacátého listopadu v podvečer zavolal taxík na nádraží v Domažlicích. "Byl to takový střízlík. Choval se velmi slušně. Ani na chvilku jsem o něm nezapochybovala," vzpomínala řidička na zpočátku idylickou cestu.

Zlom přišel, když dojeli do Úboče

"Z bundy vytáhl pistoli a křikl na mě, abych zastavila a vystoupila z auta, že to není legrace. Pohrozil, že pokud neposlechnu, tak mě zastřelí. Sebral mi mobilní telefon a asi dvacet minut z něho někam volal. Pak rozhodl, že pojedeme dál. Sedl si za volant a mě posadil vedle. Vyrazili jsme směrem na Plzeň. Byla jsem strnulá strachy, nevěděla jsem, co bude. Vůbec nemluvil, jen se mě zeptal, jestli vím, kam jedeme. Netušila jsem, co se mnou bude," líčila dramatické okamžiky Dana Ryglová.

Za Chotěšovem lupič ženu vysadil u rybníka na kraji lesa a s taxíkem odjel. "Upozornil mě na to, abych tam zůstala a nikam nechodila. V náručí s psíkem, kterého jsem měla v autě, jsem nejdříve obcházela rybník kolem dokola. Byla mi zima, ale bála jsem se jít pryč. Myslela jsem si, že na mě někde číhá. Asi po hodině jsem si dodala odvahu a došla k první chalupě, odkud jsem zavolala pomoc," pokračovala taxikářka.

Její vůz Volkswagen Passat nalezla policie za tři dny po přepadení odstavený v Praze. "Byl nabouraný a uvnitř zcela vyrabovaný. Chyběl taxametr, vysílačka i rádio," uzavřela Dana Ryglová.

Reklama

Výběr článků

Načítám