Hlavní obsah

Před soudem ve Frýdku-Místku stanuli první z řady obviněných úředníků radnice

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

První z několika kriminálních kauz, které od minulého roku otřásají frýdecko-místeckým magistrátem, začal v pondělí rozplétat zdejší okresní soud. Vedoucí pracovník zdejšího stavebního úřadu Jan Martyčák a jeho podřízená Alena Orlivová jsou stíháni pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle obžaloby se podíleli na vyrůstání černých staveb ve městě. Oba ale odmítají, že by se dopustili trestného činu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný vedoucí úředník stavebního úřadu Jan Martyčák a referentka Alena Orlivová na lavici obžalovaných.

Článek

Obžaloba má celkem tři body. Vedoucí oddělení stavebního řádu Jan Martyčák podle státního zástupce v rozporu s platnými zákony povolil tři stavby, referentka Orlivová se pouze podílela na povolení jedné z nich. Problém byl v tom, že k jednání vůbec nebyli přizváni vlastníci okolních pozemků, kterým tak stavební úřad způsobil vážnou újmu na jejich právech. „Výsledkem byla realizace staveb způsobem, na který by stavebník v případě dodržení zákona neměl nárok,“ uvedl státní zástupce Ladislav Hradil.

Hlavním bodem, který budí nejvíce kontroverzí, je povolení stavby autosalónu firmy Pronto Camper. „Obžalovaný vydal územní souhlas pro stavbu, na kterou nepostačuje vydání územního souhlasu. Navíc oznámení nesplňovalo základní formální náležitosti,“ řekl státní zástupce Hradil.

Pokud by byl v této věci vydán odsuzující rozsudek, znamenalo by to revoluci ve stavebním řízení.
advokát Jana Martyčáka

Výsledkem postupu úředníka bylo to, že investor bez povolení postavil budovu o půdorysu 1 200 čtverečních metrů, aniž by mu v tom někdo zabránil. „Stavba byla i bez souhlasného územního řízení a bez pravomocného stavebního povolení realizována, aniž by se vlastníci dotčených nemovitostí mohli účinně bránit,“ řekl státní zástupce.

Obžalovaní vinu odmítají. Advokát Jana Martyčáka označil před soudem celou obžalobu za nepodloženou. O žádný trestný čin podle něj nešlo. „Pokud by byl v této věci vydán odsuzující rozsudek, znamenalo by to revoluci ve stavebním řízení,“ řekl doslova.

Hlavní líčení bylo v pondělí odročeno za účelem výslechu dalších svědků, soud bude také vyslýchat znalce. Zatím není jasné, zda rozsudek padne ještě v letošním roce.

Obžaloba na primátora možná na podzim

Policie v současné době řeší ještě další a mnohem závažnější případ týkající se magistrátu ve Frýdku-Místku. Zatím byly ze zneužití pravomoci veřejného činitele obviněny více než dvě desítky osob včetně primátora města Michala Pobuckého (ČSSD), jeho náměstka Dalibora Hrabce (dříve VV) a šéfa zdejší městské policie Milana Sněhoty. Předmětem obvinění jsou údajně zmanipulované veřejné zakázky, ale například i zametání dopravních přestupků pod koberec.

Vyšetřování stále pokračuje a nelze vyloučit, že obvinění bude ještě rozšířeno. „Předpokládám, že obžaloba by mohla být podána na podzim letošního roku,“ řekl v pondělí státní zástupce. Zatím ještě podle něj není jasné, zda v této věci vznikne jedna velká obžaloba, nebo zda bude případ manipulací v přestupkovém řízení vyloučen k samostatnému projednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám