Hlavní obsah

Před rokem se zastavila dálnice D1 při největší nehodě v dějinách ČR

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek je to právě rok, kdy se na nejfrekventovanější české komunikaci stala největší hromadná dopravní nehoda v dějinách České republiky. Mezi 100,5. a 127. kilometrem se na Vysočině střetlo během chvíle více než 200 vozů v celkem 93 nehodách. Třicet lidí bylo zraněno, z toho tři těžce.

Foto: ČTK

Největší nehoda v dějinách Česka se obešla bez lidských obětí.

Článek

Policie před měsícem obvinila v této souvislosti prvního řidiče. 63letý řidič Škody Octavia včas nezastavil za kolonou a postupně narazil do několika vozů. Způsobil také těžké zranění řidiče posypového vozu. Obviněn byl z trestného činu ublížení na zdraví.

Foto: OeAMTC , Reuters

FOTO: OeAMTC , Reuters

Nehody se staly v rychlém sledu poté, co se nad místem přehnala intenzivní sněhová bouře. Řidiči nestačili zareagovat a na kluzké silnici pak neměli šanci se karambolům vyhnout. Podle policie bylo poškozeno 231 vozidel, z toho dva autobusy, 98 kamiónů a 131 osobním vozidel.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Místo jedné z mnoha srážek.

Místo jedné z mnoha srážek.

FOTO: Luboš Pavlíček, ČTK

Nehoda se jako zázrakem obešla bez lidských obětí, zraněno bylo ale 30 lidí, tři z toho těžce. Na začátku všeho byla v půl desáté dopoledne havárie osobního vozu. V mnoho kilometrů dlouhých kolonách pak uvízly na dlouhou dobu tisíce lidí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Záchranáři u hromadné nehody.

Záchranáři u hromadné nehody.

FOTO: Luboš Pavlíček, ČTK

Dálnici se podařilo znovu otevřít až po sedmnácti hodinách záchranných a likvidačních prací. Z policejního vyšetřování vyplynulo, že příčinou 76 karambolů byla nepřiměřená rychlost. U 17 nehod byl příčinou nesprávný způsob jízdy. Řidiči totiž podcenili namrzlou silnici po předchozí sněhové přeháňce, kdy byla silnice namrzlá.

Letecké záběry aut při hromadné nehodě na D1

Reportáž z roku 2008 o hromadné nehoděVideo: ČTK

Na D1 havarovaly desítky aut

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám