Hlavní obsah

Práci si ulehčit nechtěla, tvrdí o vraždící sestře z Rumburku psycholožka

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Soudní znalkyně psycholožka Štěpánka Tůmová zpochybnila v pondělí u Krajského soudu v Ústí nad Labem tvrzení, že by zdravotní sestra Věra Marešová zabíjela draslíkem, aby si ulehčila práci. Marešová je obžalovaná z vražd pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Znalkyně také vyloučila jakoukoliv psychickou poruchu obžalované.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná Věra Marešová před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Podle obžaloby Marešová zabila šest pacientů v nemocnici podáním vysoké dávky draslíku, motivem mělo být právě ulehčení práce. Marešové hrozí až doživotní vězení, svou vinu u soudu odmítla.

Podle psychologického posudku je osobnost Marešové v normě, její intelektové schopnosti lze hodnotit jako mírně nadprůměrné. „Je možno vyloučit chorobný motiv, netrpí žádnou duševní chorobou. Nezjistila jsem ani žádný jiný psychologicky vysvětlitelný motiv,“ vypověděla znalkyně Tůmová u soudu.

Nedomnívám se, že by si odstraněním nějakého klienta práci ulehčila.
psycholožka

Psycholožka připustila, že mohla Marešová případně udělat chybu. „Nevědomě se mohla dopustit třeba chybného jednání, to vyloučit nemůžu,“ uvedla. Zpochybnila ale motiv, kterým mělo být podle obžaloby usnadnění práce.

Práce pro ni byla důležitá

„Odstranit pacienta není řešením, protože může nastoupit pacient, který vyžaduje větší péči. Nedomnívám se, že by si odstraněním nějakého klienta práci ulehčila,“ řekla Tůmová. Pro Marešovou prý byla práce velmi důležitou součástí života, označila ji až za workoholičku. Nepřekračuje ale v žádných rysech běžné normy obvyklé v populaci.

Jednání soudu pokračuje v úterý, kdy zazní u soudu závěry posudku z oboru zdravotnictví, který si zadala obhajoba. Podle posudku znalců obžaloby všechny oběti zemřely kvůli vysokým dávkám draslíku.

Závěry posudku obhajoby se podle informací ČTK od posudku žalobce výrazně liší. Pracují mimo jiné s tím, že hladina draslíku se po smrti výrazně zvyšuje.

Bývalá sestra z rumburské nemocnice Věra Marešová měla pacienty zabíjet podáním vysoké dávky draslíku přímo do žíly od roku 2010 až do loňského června. Nejstarší oběti bylo 85 let, nejmladší téměř o 50 let méně. Šlo o pět žen a jednoho muže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám