Hlavní obsah

Požár zachvátil textilku Mileta, škoda je téměř čtvrt miliardy

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset požárních jednotek bojovalo od sobotního rána s požárem jedné výrobní haly závodu Mileta v Hořicích na Jičínsku. Jak uvedla mluvčí hasičů Martina Žahourková, zničena byla kompletně jedna výrobní hala, v níž se vyráběly lůžkoviny. Škoda je odhadována na 200 miliónů korun.

Požár textilky MiletaVideo: Jana Šťásková

 
Článek

Hořet začalo před šestou hodinou ráno. „Uvnitř byly výrobní stroje a uskladněná příze pro výrobu. Vše kompletně shořelo,“ uvedla Žahourková. O příčinách vzniku požáru zatím nechtěla spekulovat, protože vyšetřování teprve začne. Je nutné počkat, až bude požár lokalizován a teprve poté budou moci na místo vstoupit vyšetřovatelé. Ke zranění osob nedošlo.

Foto: David Taneček, ČTK

Hasiči 22. prosince zasahovali u požáru tkalcovny textilky Mileta v Hořicích na Jičínsku.

Foto: David Taneček, ČTK

Hasiči 22. prosince zasahovali u požáru tkalcovny textilky Mileta v Hořicích na Jičínsku.

Hořický starosta Ivan Doležal pro ČTK řekl, že požár zasáhl podstatnou část textilky, výši škod si nedovolil odhadnout. „Pro Hořice je Mileta zásadní zaměstnavatel, věřím, že se výrobu podaří co nejdříve obnovit,“ řekl Doležal.

Miletu vlastní indická firma Alok. Firma disponuje výrobou od bavlněné příze po hotový výrobek, společnost patří mezi největší evropské výrobce kapesníků, košilovin a batistů. V Hořicích zaměstnává zhruba 360 lidí.

Foto: David Taneček, ČTK

Hasiči 22. prosince zasahovali u požáru tkalcovny textilky Mileta v Hořicích na Jičínsku.

Foto: David Taneček, ČTK

Hasiči 22. prosince zasahovali u požáru tkalcovny textilky Mileta v Hořicích na Jičínsku.

Výběr požárů v ČR, které způsobily škodu za 200 milionů či více

2,17 miliardy korun

21. listopadu 2002 - Výrobna pryskyřic Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) v Ústí nad Labem. Příčinou výbuchu a následného požáru bylo nedodržení technologické kázně při výrobě.

Až jedna miliarda korun

16. října 2008 - Požár levého křídla Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Podle odhadů hasičů se měla škoda pohybovat kolem miliardy korun, pojišťovny ji ale vyčíslily jen na 181 miliónů korun. Požár způsobila nedbalost, konkrétního viníka se nepodařilo vypátrat.

525 miliónů korun

30. května 2001 - Dřevozpracující firma Haas Fertigbau v Chanovicích na Klatovsku. Příčinou požáru byla zřejmě závada elektroinstalace.

326 miliónů korun

23.-24. listopadu 1996 - Čerpací stanice a technologická zařízení v tankovišti společnosti Česká rafinérská v Záluží u Mostu.

290 miliónů korun

8. dubna 2011 - Areál společnosti na recyklaci plastů Remiva v Chropyni na Kroměřížsku. Podle hasičů byl požár buď založen úmyslně, nebo jej způsobila nedbalost při kouření, či technická závada na elektroinstalaci.

289 miliónů korun

9. března 1998 - Přádelna lněné příze firmy PAJA v Trutnově. Příčinou požáru byl výbuch lněného prachu. Zraněno bylo 11 lidí, z nichž dva následky zranění zemřeli.

256,3 miliónu korun

9.-10. ledna 1999 - Sklad hotových výrobků a obalových materiálů společnosti STV Glass Valašské Meziříčí na Vsetínsku.

250 milionů korun

24. prosince 2009 - Sklářská hala v Heřmanově Huti na severním Plzeňsku. Hořet začalo po úniku taveniny a výbuchu tlakových lahví skladovaných v hale.

226 miliónů korun

29. až 30. května 2001 - Výrobní hala firmy VDO Mannesmann v Brandýse nad Labem, kde byly uskladněny díly pro automobilky. Oheň kdosi úmyslně založil.

210 miliónů korun

16. října 2007 - Výrobní hala společnosti Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku vyrábějící zdravotnický obvazový materiál.

200 miliónů korun

22. prosince 2012 - Hala textilní továrny Mileta v Hořicích na Jičínsku. Výše škody je předběžná.

6. listopadu 2008 - Tržnice Sapa v Praze-Libuši. S ohněm bojovalo 420 hasičů, akce se tak řadila k největším v historii ČR.

20. listopadu 1999 - Velkosklad v Libušské ulici v Praze 4; objekt bývalého masokombinátu sloužil jako tržnice převážně vietnamských obchodníků. Příčinou požáru bylo pravděpodobně úmyslné zapálení.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám