Hlavní obsah

Požár skládky se znovu rozhořel

Právo, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NĚTČICE

Požár skládky komunálního odpadu u Nětčic na Kroměřížsku, který hasiči ve čtvrtek po čtyřiadvaceti hodinách konečně zlikvidovali a považovali ho za uhašený, se v pátek opět rozhořel. Hlídkám dobrovolných hasičů, jež měly už spáleniště jen monitorovat a preventivně kropit, tak museli vyjet na pomoc profesionálové s cisternou a speciálním pěnidlem.

Foto: PICREW

PICREW

Článek

"Místo požáru jsme ve čtvrtek zasypali zeminou. Oheň si ale zjevně našel cestu a objevil se na jiném místě skládky," konstatoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

"Požár zasáhl vnitřek skládky a povrchové hašení vodou v pátek nebylo účinné. Proto jsme museli použít pěnu," doplnil. Opakované měření hygieniků podle něj neprokázalo, že by se při hoření skládky uvolňovaly nebezpečné látky, které by mohly ohrozit zdraví obyvatel v okolních obcích.

Kromě hašení pěnou navíc po celý den pokračovalo zavážení místa požáru zeminou. "Je to nejúčinnější prostředek ke zvládnutí požáru. Zemina se těží přímo v areálu skládky.

Podle odborníků se zatím nedá odhadnout doba, po kterou bude nutné skládku dozorovat. Uvnitř to totiž může hořet několik dnů i týdnů," dodal Mitáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám