Hlavní obsah

Požár obchodního domu Breda způsobil škody za 15 miliónů

Právo, Novinky, ČTK, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Požár, který vypukl v sobotu v opavském obchodním domě Breda, způsobil podle odhadu hasičů celkovou škodu 15 miliónů korun. Policie nevyloučila, že požár byl založen úmyslně.

Foto: IS produkce - Lubomír Churý

Hosté pondělní tiskové konference mohli ochutnat, co se bude jíst za necelých 14 dní na Garden Food Festivalu.

Článek

Obchodní dům měl v době požáru zavřeno, oheň tak naštěstí nikoho nezranil. Největší škody nevznikly na budově, ale na zboží, které bylo znehodnoceno ohněm a dýmem. 

Spory ohledně vlastnictví domu

V Opavě vznikl přibližně před měsícem velký spor ohledně vlastnictví obchodního domu. Dosud není jasné, jestli Breda stále patří podnikateli Kamilu Kolkovi. Před několika týdny byl totiž obchodní dům zapsán do konkurzní podstaty Kolkovy firmy Mercator Palladium, kterou dříve sám podnikatel poslal do konkurzu.

Kolek ale tvrdí, že obchodní dům byl do konkurzní podstaty zapsán neoprávněně, protože jej už před lety převedl na svou další firmu Zemská správcovská.

Mezi nájemci, kteří v obchodním domě prodávají, proto panovala velká nervozita. Nevěděli, jestli mají nájemné platit Kolkovi nebo správci konkurzní podstaty. Například firmě Emos trading, která pro jistotu složila své nájemné u soudu, Kolek nejprve zabavil zboží za milióny korun a pak ho vrátil s podmínkou, že se firma vystěhuje.

"Odmítám, že by Breda patřila někomu jinému, než mé společnosti," řekl v neděli Právu Kolek. Podle něj příčina sobotního požáru rozhodně nebyla na straně obchodního domu. "Veškeré úkony související s provozem byly v pořádku. Přeji si, aby příčinu hasiči a policisté vyšetřili, abych věděl, kdo naši společnost poškodil."

"Zda to chytlo třeba od varné konvice, nebo zda šlo o úmysl," prohlásil v rozhovoru s Právem. Na dotaz, zda to může souviset s jeho podnikatelskými aktivitami či se sporem kolem vlastnictví obchodního domu, odpověděl, že se "takové spekulace nabízejí, ale já o tom nechci spekulovat. Mám spoustu nepřátel, ale nemám žádné konkrétní podezření, žádnou indicii. Už tak mě to hodně poškozuje, jednak přímá škoda způsobená požárem, jednak medializace."

Policie nevyloučila úmyslné zapálení

"Příčina požáru se zatím šetří. Obchodní dům je uzavřen a střežen policisty. Experti z různých oborů budou zajišťovat stopy," sdělila Právu tisková mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková. "Zatím nelze vyloučit ani úmysl, expertízy se budou dělat až v pondělí," řekla.

Samotný požár Kolek označil za záležitost lokální, neboť shořela jen část prvního patra. Dodal, že již v neděli byl obnoven prodej v potravinách v přízemí a už v pondělí bude pokračovat provoz ve třech čtvrtinách obchodního domu. "Fungovat nebude pouze první patro, kde policie zahájí průzkum stop pro zjištění příčiny požáru," dodal.

Breda vstoupila jako jeden z mála obchodních domů do učebnic architektury, v americkém stylu ji totiž vyprojektoval proslulý vídeňský architekt Leopold Bauer. V době svého vzniku v roce 1928 to byl největší obchodní dům v republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám